22. aug
KRITISK: Anders Baasmo Christiansen er nådeløs i sin kritikk av NRK Drama. Dette bildet er tatt under gjesteopptreden med Damenes Aften.
 
Baasmo Christiansen med krass kritikk av NRK
Skuespiller Anders Baasmo Christiansen mener NRK Drama er så dårlige at de burde slutte å lage egne TV-produksjoner.

Publisert: 26.nov.2012 09:09
Oppdatert: -

I en Dagbladet-kronikk, under tittelen "Egotryner og avsporinger", går skuespilleren fra Hamar hardt til verks når han kritiserer så godt som alle ledd i NRKs egen dramaavdeling.

Christiansen, som bruker sine egne negative erfaringer fra NRK-serien "En udødelig mann" som eksempel, mener NRK Drama er gjennomsyret av byråkrati og negativ energi.

Hamarsingen skriver at krangling på settet og lange diskusjoner om uvesentlige detaljer medførte et støynivå som gjorde det vanskelig å få gjort jobben sin.

- Jeg gikk rundt med knalloransje ørepropper som jeg ikke puttet ned i Ibsens vestelomme før jeg hadde hørt både klapperen og et «vær så god» i det fjerne. Dette virket nok umåtelig arrogant og nykkete, men det eneste som betydde noe for meg; jeg synes jeg fikk gjort jobben min litt bedre, skriver han.

- Hvorfor beholdt du jobben?
Skuespilleren trekker blant annet fram NRK-egenproduksjoner som "Erobreren", som ble en stor flopp. Christiansen kritiserer NRK Drama-sjef Hans Rossiné, og spør retorisk hvorfor han fikk beholde jobben etter den kostbare nedturen.

- Hans Rossiné; ikke bli sår, men er det riktig, rettferdig og formålstjenlig at du beholder jobben din etter «Erobreren»? Den var så langt unna tilfredsstillende det går an å komme, og du svidde visstnok av mer penger enn hva Kon-Tiki-filmen kostet, tordner han.-

- Kan ikke si nei 
Christiansen skriver videre at norske skuespillere sjelden kan velge og vrake i ulike tilbud. Derfor kan det være lett å la seg friste til å gå med på noe man egentlig ikke brenner for.

- Når jeg hever stemmen i slike debatter blir jeg ofte kalt «elitist» og folk sier «det er lett for deg å si det, som har nok jobb». Og ja, det er akkurat det; lett for meg å si. For foreløpig er jeg ikke avhengig av jobb hos NRK Drama. Men det er det veldig mange andre som er. Dyktige kollegaer som ikke kan si nei når en stor TV-rolle kommer rekende, selv om innpakningen er umåtelig skrøpelig, skriver han.

Christiansen skriver til slutt at dersom han hadde vært kulturminister for én dag, ville han startet med å legge ned NRK Drama.

- Jeg ønsker så inderlig at flere kaster seg på debatten, for slik det er nå får man så himla mye mer for pengene når man lager drama utenfor NRK-huset, avslutter han.

- Leit
NRK Drama-sjef Hans Rossiné sier i sitt tilsvar at det er positivt med en grundig debatt, og at også profilerte skuespillere engasjerer seg.

- Jeg syns det er svært leit å lese at Baasmo for sju år siden hadde uheldige erfaringer på en av våre produksjoner. Vi er ikke feilfrie og prøver å lære av våre feil og stadig gjøre ting bedre, sier Rossiné til Dagbladet.

Dramasjefen viser til den ferske NRK-serien "Hjem", som både kan skilte med høye seertall og positive tilbakemeldinger fra både seere, skuespillere og regissører.

Rossiné tilbakeviser både at «Erobreren» var dyrere enn «Kon-Tiki», og at samme type eksterne produksjoner er billigere enn de interne, slik Baasmo skriver.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke