19. aug
Gigantisk Trebuchet: Vidar Frøysaa, her på trebucheten, er ansvarlig for alt som bygges og eksperimenteres.Foto: Anders Grobstok Dalen
 
Barn ingen adgang!
Det er tit­te­len på den nye stor­sat­sin­gen til NRK Su­per, som la­ges av Fa­bel­ak­tiv på Dæh­li sko­le på Nes. Her le­ker «læ­rer­ne» seg med eks­pe­ri­men­ter ele­ver flest bare kan drøm­me om.

Publisert: 11.jun.2013 06:50
Oppdatert: -

- Hva er det vi egentlig prøver å bevise her? spør skuespiller Håvard Paulsen, i det han stirrer mismodig ned i det digre røret med cola. Buksene og genseren er fylt til randen med Mentos.
- Arkimedes prinsipp! roper noen, før Paulsen blir sluppet ned, og brusen fosser ut over gressplenen ved Dæhli skole.
- Lærerne mente at hvis de hadde stort nok rør, så kom Håvard til å bli skutt ut. Men det var ikke vellykket, sier prosjektleder Marte Mørkved-Romstad.
Innspillingen av første sesong av NRK-serien «Barn ingen adgang» ble avrundet i helga. Lukten av cola ligger i lufta i det filmteamet beveger seg bort mot den gigantiske trebucheten, en slags middelaldersk utskytningsrampe.
- I går skjøt vi med flytende hydrogen, men det er så usikkert når den faktisk sprenger, sier prosjektlederen.

-Veldig mye tull og tøys

Sammen med Per Kristian Grytdal og den ikke ukjente Selda Ekiz (Gullrute-vinner som Norges beste kvinnelige programleder i år - for Newton) spiller Paulsen en av lærerne som går bananas når elevene har gått hjem for dagen.
- Dette er eksperimenter de ikke kan gjøre med barn til stede. Men alt de gjør «filmer» de og legger ut på en blogg, kun for naturfaglærere. Jeg tror det blir veldig gøy. Det er veldig mye tull og tøys, og litt faglig.

Promp til himmels

Fabelaktiv og skuespillerne har herjet rundt på Dæhli skole siden april.
- Hva er det vi ikke har gjort? Vi har hatt en sending om promp. Vi fylte en utedo med tilsvarende mengde hydrogen, som er hovedbestanddelen i promp, som en elevklasse på 21 produserer i løpet av et år, og sprengte den. Hi hi hi!
- Det høres da litt barnslig ut?
- Ja, det er det, men veldig gøy. Læringen ligger i at de lærer litt om fag. Selda har master i fysikk, og Per-Kristian er naturfaglærer, så de har en faglig forankring i det de gjør.
- Så Newton, bare mer ekstremt?
- Ja, og med mer tøys. Dette er et tilbud for de store guttene, de som har sluttet å se på barne-tv.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke