18. aug
Hedmarken Symfoniorkester: Setter opp Beethovens Niende i to ulike konserter i Vang kirke. Her fra konsert i kulturhuset fjor høst.Foto: Kristian Einang
 
Beethoven for barn
Alle skal få være med og rope Freude og Freunde – fryd og frende. Og alle skal få være med og synge «Ode til gleden» – melodien som de fleste kjenner – og som mange har sunget eller spilt på blokkfløyte, piano og fiolin.

Publisert: 28.feb.2017 22:47
Oppdatert: 28.feb.2017 23:01

For det er en ganske annerledes og todelt konsertsatsing Hedmarken Symfoniorkester innbyr til i Vang kirke lørdag 18. og søndag 19. mars. Da skal orkesteret framføre Beethovens Symfoni i d-moll, men i to helt forskjellige konserter. Første gang, på lørdagen, framføres sistesatsen for barn. Kvelden etter spilles symfonien i sin helhet.

Det er Hedmarken Symfoniorkester som tok initiativet til satsingen, og orkesteret har med seg Collegium Vocale, Hamar domkor og solistene Elisabeth Teige, Anna Sundström Otervik, Henrik Engelsviken og Yngve Søberg.

Beethovens niende

Det er Beethovens niende og siste symfoni det dreier seg om, og her lar Beethoven for første gang i historien et kor og fire sangsolister være med sammen med orkesteret – ved å tonesette Schillers dikt «An die Freude».

– Enhver framføring av Beethovens 9. symfoni er en begivenhet, sier orkesterets dirigent Dag Nilssen.

– At vi nå også kan gjøre en sats for barn og ungdom, og at det skjer på Hamar, er bare fantastisk.

For unge

Så hvorfor presentere Beethoven-symfonien for barn og unge?

Jo, fordi det handler om universelle verdier, og kanskje har de enda sterkere allmenn gyldighet i dag enn den gangen det ble skrevet, sier Dag Nilssen.

– Det handler om «Freude» – glede, eller fryd, og «Freunde» – venner eller frender, sier han.

– I vår presentasjon i konserten for barn, fokuserer vi først på disse sentrale begrepene – alle får være med å rope Freude og Freunde! Deretter forteller vi en historie om den siste satsen i symfonien, og hvordan Beethoven fant fram til siste satsens hovedtema – melodien som alle kjenner, som ender i et musikalsk jubelbrus.

Dagen etter spilles så hele symfonien.

– Fos oss er dette en stor begivenhet, sier Dag Nilssen. Beethoven sprengte alle grenser i dette verket. Og musikkverdenen ble aldri den samme igjen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke