18. aug
MASKINHALLEN: Avslutningen skjer i samme hall som i fjor, men i en annen del av den.
 
Besjeler maskinen
Har maskinen sjel? I hvert fall på Klevfos akkurat nå.

Publisert: 08.aug.2012 06:17
Oppdatert: -

ÅDALSBRUK
Sent onsdag kveld, den siste timen før midnatt, er det premiere på årets danseteaterforestilling på Klevfos. «Blod, jern og olje Vol 2» er som fjorårets forestilling en co-produksjon mellom Teater Innlandet og Guro Trøseid Gjerstadberget i samarbeid med Festspillene i Elverum og Klevfos Industrimuseum.
I fjor ble oppsettingen en publikumssuksess som førte til at mange ikke engang fikk billett til de fire forestillingene. I år er antall forestillinger doblet, samtidig som antall publikummere pr. forestilling er redusert til 55. For flere er det ikke plass til langs vandreruta som er lagt opp gjennom fabrikkbygningen på Klevfos.

HELT NYTT

- Forestillingen atskiller seg tydelig fra fjorårets, både i form og innhold, sier komponist Rune Rebne, som står bak idé, regi og koreografi sammen med Guro Gjerstadberget.
Det er i år valgt en helt ny rute gjennom fabrikken. Og tematikken er også annerledes.
- I fjor handlet det om menneskenes forhold til maskinene. I år dreier det seg om maskinenes forhold til menneskene, sier Rune Rebne.
- For vi leker litt med å besjele maskinen; den som en gang var nyttig, og som nå føler seg unyttig. I så måte blir dette en slags maskinens tale til menneskene.

tekst, LYS OG DANS

For maskinen har til og med fått stemme denne gangen. Det er det danseren og skuespilleren Lars Jacob Holm som sørger for, med tekst av forfatteren Øyvind Berg. I så måte er det kanskje blitt mer teater denne gangen, men ikke mer enn at Rune Rebne fortsatt karakteriserer det som et stykke danse-fortelle-vandreteater.
Og spektakulært skal det definitivt bli, med lysdesign av Olav Nordhagen i den ellers temmelig mørklagte fabrikken. For ved 23-tida om kvelden er det ikke mye mer lys igjen enn det som lysdesigneren skaper.
Og gjennom fabrikken beveger danserne Guro Trøseid Gjerstadberget og Kathrine Kolgrov seg som vakre tvillingsjeler, som representanter for skjønnheten som vi i dag forbinder med maskinene.
Men kjolene til danserne blir nok ikke like rene etter åtte forestillinger som de vil være på premièren i kveld. Og det er også noe av hensikten.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke