6. des
Olav R. Øyehaug
 
Absurde klassikere

Publisert: 20.jul.2017 06.58
Oppdatert: 20.jul.2017 07.05

Det er sjelden at en ganske fersk forfatter opplever at bøkene hans kommer i samlet utgave. Olav R. Øyehaug (f. 1977) er en av dem som opplever det.

Det er ni år siden Olav Røyrhus Øyehaug debuterte med novellesamlingen «Kodane». Senere har har utgitt «Essensen» (2011) og Botnen» (2016) - boka som ifølge en anmelder er toppen. De tre bøkene er alle sammensatt av korte noveller, fra ei halvside til tre-fire sider lange. Nå er de tre bøkene utgitt i samlet utgave. Ifølge forlaget Kolon dreier det seg om «absurde klassikere», og så kan en alltids diskutere om ni år er tilstrekkelig for å skape en klassiker. Men sikkert er det at de tre bøkene «står i en særstilling i norsk og nordisk litteratur», som det heter i samleutgaven.

Framfor alt er det originaliteen og absurditeten som preger novellene. Formen er knapp og begrenset, men åpner opp for både det finurlige, skrudde og forbløffende. Hverdagen er et sted like i nærheten, men Øyehaugs grep er å skape nyskapende og forfriskende tilnærmelser til det kjente.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke