buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Tegner: Nils Axle Kanten bruker kafélivet i Hamar som en av sine idékilder, her hos Kai & Matti.Foto: Trond Lillebo
 
Annerledes nisse
Nissen har fått el-slede, går på strippeklubb og synes ikke myrra er noe særlig til julegave. Nils Axle Kantens nisse er ikke som alle andre.

Publisert: 07.des.2017 07:44
Oppdatert: 07.des.2017 08:11

Nils Axle Kanten – det er han vi treffer som tegneren bak Hjalmar i Hamar Arbeiderblad hver eneste avisdag. Og Hjalmar er en fyr vi etter hvert kjenner godt, ikke minst siden tegneren gjerne sitter på kafé i Hamar for å hente inspirasjon til stadig nye seriestriper.

Men Kanten har også en også en serie gående i tillegg til stripene om Hjalmar. Sommeren 2012 debuterte han i albumformat med «Firekanta», som består av enkeltstående én-rutere. Og det var ingen liten satsing det dreide seg om; forlaget Egmont trykket første utgave av «Firekanta»-albumet i hele 15.000 eksemplarer.

Da hadde Nils Axle Kanten allerede etablert seg som en tegneserieskaper med rask suksess. I 2008 vant han VGs tegneseriekonkurranse med nettopp «Firekanta». Siden den tid har både «Hjalmar» og «Firekanta» etablert seg i et 30-talls aviser og blader. Og ingen har kunnet følge Hjalmar så tett så lenge som HAs lesere. For de har fått være med siden starten.

Julealbum

I 2014 kom «Firekanta» fort første gang som julealbum. Og i vrimmelen av julehefter har «Firekanta» ryddet seg bra god plass blant nyskapningene. I tillegg til juleheftene knyttet til Alf Prøysens univers, utgjør «Firekanta» et sprekt hedmarksbidrag til juleheftejungelen.

Som humorserie er den ganske frisk, med nissefar som gjennomgangsfigur. Og det er ikke sikkert en tjukk og bustete nisse med mobil og pils vil gå hjem hos unga. Men det er vel slik med julehefter at de har et eldre publikum enn noen skulle tru.

Men bortsett fra en sliten nisse, som i tillegg må hjem til oppvasken fordi nissemor sitter med iPaden sin og forlanger å få nissefar til å dele på husarbeidet, rommer heftet spenstige glimt fra folks hverdagsliv, som far og sønn i juletreskogen, der faren er mer opptatt av å sende selfie av familieidyllen enn å svinge øksa. Og tenk om de ti bud var blitt skrevet på iPad – hvor hadde vi da vært?

Gjestespill

Nå som før er «Firekanta» sammensatt av én-rutere, der spranget i stoff og miljø er stort. De fleste er både friske og spenstige, selv om formatet et par ganger kan bli litt stort i forhold til poenget, Men også i år er «Firekanta» et trivelig juleinnslag.

Et lite gjestespill med Eirik Andreas Viks godt poengterte serie «Noia» er også med på å skape mangfold i juleheftet.

Terningkast: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat