buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Tredje roman: Harald L. Johansen (f. 1945 i Romedal) har med «Drømmetrilogien» skrevet en ambisiøs og langt på veg imponerende bygdeskildring på dialekt.Foto: Svein Sandnes Bokforlag
 
«Trollaue»: En roman om det brutale bygdelivet
De slåss så tenna skvetter i Harald L. Johansens «Trollaue». Livet på bygda er tydeligvis ikke for pingler.

Publisert: 27.apr.2017 11:41
Oppdatert: 27.apr.2017 11:54

Fire menn sniker seg bak låven. Den godt voksne Sverre er alene hjemme på Jølstad, han sitter på verandaen og halvsover. Da oppdager han at fire menn har kommet seg innpå ham, alle med «ei slags hette med en striesekk over hue».

I hånda har de hver sin skigardstaur. Så lar de slagene hagle over den gamle mannen. Sverre på sin side tar bjørkestaven han bruker som spaserkjepp og slår rundt seg. «Han fekk i alle fall inn et par fulltreffere før han ble slien rett i bakken.»

«Dette er stygt», sier doktoren som blir tilkalt og gir Sverre noen Globoider.

I en av striesekkene som angriperne hadde brukt, blir det oppdaget blod. Ut triller det «ei avbrøtin tann».

Slik er en av de dramatiske sentrale hendelsene i «Trollaue», som fører lensmannen ut på jobb. Og selv om det langt fra er noen krimroman, har den krimelementer i seg.

På dialekt

Harald L. Johansen er oppvokst i Romedal, og har lagt handlingen i romanene sine til et østlandsk bygdemiljø i 30-og 40-åra. Årets roman er siste del i en trilogi som åpnet med «Måneskinnsmjøet» (2015) og fortsatte med «Eggevotta» (2016). Det er et trebindsverket som imponerer både med sitt dialektspråk og sitt store persongalleri.

Det mest spesielle er at romanserien i sin helhet er skrevet på dialekt fra Hedmarken. Og det aller viktigste er at Johansen har greid å skape en dialektform som både er lett å lese og understreker den lokale tilhørigheten. Ofte blir dialektpreg et hinder for lesningen, men her glir det lett og godt hele vegen,

Kollektivroman

Alle de tre romanene preges av et svært stort persongalleri. Forlaget har brukt betegnelsen kollektivroman, og det er treffende. For her er det hele lokalmiljøet som opptrer. Og det er dramatiske livsskjebner som skildres. Det er da også den menneskelige tematikken som bærer romanene. Og menneskene er ikke alltid så greie med hverandre.

De rikholdige miljøskildringene rommer også mange gode kulturhistoriske glimt.

Det som ikke alltid sitter like godt, er fortellergrepene. En litt tung og omstendelig form kan nok passe til stoffet, men hadde også hatt godt av å bli brutt opp noen ganger. Det kunne ha ført til at dialektpreget hadde framstått som enda mer effektivt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat