buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
ny bok: Hanne Lillebo lanserer denne uka sin stort anlagte biografi om Sigbjørn Obstfelder.
 
Bunnsolid gjort
Et imponerende stort stoff er knyttet sammen til en tett sammenvevd historie. Hanne Lillebos Obstfelder-biografi er et framifrå arbeid.

Publisert: 23.nov.2017 06:42
Oppdatert: 23.nov.2017 07:34

Om en ikke vet så mye om Sigbjørn Obstfelder, så vet en gjerne at han har skrevet diktet «Jeg ser» – om mannen som føler han er på feil klode, for han synes det er så underlig.

Fire små bøker var alt han rakk å gi ut før han døde, 33 år gammel. Den femte var en liten roman som utkom posthumt noen få uker etter at han døde i 1900.

Det er likevel nok til å ha skaffet Obstfelder en grunnfast posisjon i litteraturhistorien. I 1893 debuterte han med samlingen «Digte», og bidro med det til å dra i gang den lyriske modernismen i Norden.

Men hvem var denne mannen – og under hva slags forhold ble verkene hans til?

grunnleggende

Hanne Lillebo går grundig til verks for å svare på spørsmålet. Med boka som nøkternt nok har fått tittelen «Obstfelder. En biografi», har hun levert det store biografiske verket om Sigbjørn Obstfelder. Det er skrevet bøker om ham før. Men ingen har gått så bredt og grundig til verks som Hanne Lillebo. Med sine nærmere 700 sider er biografien i omfang omtrent like omfattende som de samlede skriftene hans.

Det er da også en begivenhet at den nå foreligger. Kanskje er det ikke duket for den store Obstfelder-renessansen. Men fundamentet er lagt – på ypperlig vis. Dette er biografien som kommer til å bli stående som grunnverket om en sentral forfatter.

Trælete ekteskap

Framfor alt er det solid gjort – fra første til siste side. Hanne Lillebo har funnet fram til et imponerende stort stoff. Og hun går systematisk til verks og forteller om oppvekst og familieliv, om reisen til Amerika og framveksten av en litterær form. Og hun tar for seg forfatterens problematiske hverdagsliv, ikke minst kampen for å skaffe penger til å kunne skrive.

I de siste årene av livet hans står ekteskapet med danske Ingeborg Weeke sentralt i historien. Det synes å ha vært et problematisk samliv; hun skildres som en livsbejaende, frigjort kvinne, opptatt av erotikk. Slik var ikke han. De synes da også å ha bodd ofte fra hverandre.

Som biograf holder Hanne Lillebo seg innen en veletablert form. «Obstfelder» er en tradisjonell biografi. Hun sjonglerer ikke med det store stoffet sitt, men samler det i en strøken, rettlinjet framstilling, fylt av kunnskap og fortellerlyst.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat