8. des
LENA ANDERSSON
 
Den vonde forelskelsen

Publisert: 18.mai.2017 06.32
Oppdatert: 18.mai.2017 07.17

Har du kjent hvor fantastisk deilig, altoppslukende – og vondt – det er å være forelska?

I 2014 ble svenske Lena Anderssons roman «Rettsstridig forføyning» gitt ut på norsk. Til øredøvende jubel fra kritikerne. Og det å følge hovedpersonen Ester Nilssons pladaske og nærmest fatale forelskelse i kunstneren Hugo Rask er både sårt, komisk, rødmende gjenkjennelig – og ikke minst en leseropplevelse av de sjeldne.

Ester er en rasjonell essayist, et fornuftig menneske som likevel får følelseslivet og hele tilværelsen snudd på hodet ettersom forholdet til kunstneren Rask utvikler seg – eller ikke utvikler seg i den retningen hun lengter etter. De deler både fysisk tiltrekning og inspirerende diskusjoner, mens hengivenheten dessverre viser seg ikke å være gjensidig. Men håpet om kjærlighet gis aldri – aldri – opp.

Anderssons fascinerende enkle språk er fullt av gullkorn og sitatvennlige passasjer om forelskelsens særegne, blinde logikk. Esther analyserer grundig «hva mente han?», «hva betydde det?», «hvorfor ringer han ikke?», hun velter seg i selvbebreidelse og kjemper hardt for å opprettholde verdigheten når hun blir avvist. Les den!

Anne Ekornholmen

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke