10. des
OGSÅ FOR VOKSNE: Widar Aspelis barnebok er så skummel og dyster at den kanskje egner seg best for litt eldre lesere.
 
«Noe i skogen»: En dyster fabel fra Widar Aspeli
Widar Aspeli er ikke redd for å male et mørkt bilde i sin nye bok. Mange barn vil oppleve «Noe i skogen» som i overkant skummel. Men fabelen berører temaer man bør snakke sammen om.

Publisert: 14.des.2017 08.29
Oppdatert: 14.des.2017 08.47

Aia kommer skremt fra skogen og forteller de voksne at «det er noe der». Noe udefinerbart, urovekkende. Skogen har nifse lyder, stikkende øyne, piskende hale og kvasse klør.

Tror du de voksne hører på henne? Tror du de klarer – for ikke å si prøver – å berolige Aia, trøste henne eller forklare? Nei.

Det er i det hele tatt lite støtte å finne i voksenpersonene i «Noe i skogen». De oppfører seg som en selvopptatt mobb som ikke lytter til ungene, før de plutselig kommer ut av bobla si – og overreagerer voldsomt, ja, faktisk selv blir til et skremmende, sjuhodet monster.

Widar Aspeli forteller ordknapt og rytmisk, med et eventyrs gjentakende oppbygning. Språket er godt, suggererende og enkelt. Her er drager og riddere, hester og mørk, kronglete skog. Mystisk illustrert av Kjersti Lofthaug, med begrenset fargepalett – det er for eksempel ikke et fnugg av grønt i denne skogen.

«Noe i skogen» framstår som ei tankevekkende lita bok, men hvis den skal passe for barn, vil den kreve at man snakker sammen om de følelsene den pirker borti. Hva gjør det med i utgangspunktet tillitsfulle barn (eller med oss alle, med verden?) når de som skal være trygge blir de truende?

Det mest urovekkende ved fortellingen er slutten. Når Aia opplever å ikke bli hørt, lærer hun å si at «det er ingenting» – ord som er en effektiv stopper for all dialog og kommunikasjon.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke