8. des
Typisk: Knut Faldbakkens «Gjensynet» er mer typisk Faldbakken enn typisk krim, ifølge vår anmelder.
 
En egen sjanger
Romanen «Gjensynet» er en typisk Faldbakken-roman. Men noen typisk krim er det langt ifra.

Publisert: 21.nov.2016 13.31
Oppdatert: 21.nov.2016 13.37

Helt siden han fikk tak på politikrim-formen, har Knut Faldbakken jobbet for å frigjøre seg fra den. Skritt for skritt har han skapt nærmest sin egen sjanger. Aldri har han tatt det lenger enn i årets roman «Gjensynet».

Og jo mindre krim, jo mer typisk faldbakkensk er det blitt. Hamar er rikelig til stede, her er maktforhold i ekteskap og familie, fortidige hendelser som styrer det som skjer på nåtidsplanet, kjærlighet som blir til hat, og til og med litt småpikant erotikk er kommet med. Pluss et drapsmysterium.

Ingen hovedperson

Noe av det som ikke er her, er en markant hovedperson. For visst inntar Jonfinn Valmann en slags rolle som etterforsker, men han er mer nysgjerrigper enn politimann. I forrige roman «Turisten» var Valmann på ferie. Denne gangen er han heller ikke egentlig på jobb. «Gjensynet» kan da heller ikke karakteriseres som noen politikrim, for etterforskingen er noe det pusles med litt i utkanten av handlingen.

I Valmanns fravær som etterforsker, blir det ikke noen hovedperson i denne romanen. Snarere er det en grupperoman; det er medlemmene i komiteen som skal planlegge russegjenforening som til sammen står i sentrum med hver sine historier. Dette fraværet av en helt eller etterforsker er ingen svakhet i seg selv, men det svekker inntrykket av at dette er en krim, selv om det står på tittelsida.

Styrke og svakhet

Styrken ved romanen er spillet mellom de tidligere klassekameratene. Og som alltid har Faldbakken en besnærende femme fatale i aksjon; Hedda Adler heter hun, og minner om Hedda Gabler.

Outsideren som vender tilbake er også en kjent Faldbakken-figur. Denne skikkelsen er også forfatter, og kommer hjem med en skildring av Hamars skyggeverden som godt kunne vært ytterligere utviklet.

Samtidig avdekkes romanens største svakhet ved måten denne outsiderens historie formidles på. Faldbakken er en elegant forteller, men akkurat her skurrer det.

Som helhet er «Gjensynet» neppe egnet til innfri forventningene til ihuga krimlesere. Men venner av den klassiske Faldbakken-romanen vil finne desto mer å glede seg over.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke