8. des
Jessica Schiefauer: Svensk prisvinner. Foto: Gyldendal
 
En fortelling du tror på
Kropp og trange kjønnsroller skildres så det svir i hjertet i svenske Jessica Schiefauer ungdomsroman «Guttene».

Publisert: 23.mar.2017 06.35
Oppdatert: 23.mar.2017 06.46

Brødtekst: Kim, Bella og Momo er 14 år, men ikke klare for å gi slipp på leken og akseptere kvinnekroppen som vokser fram på dem. Med pupper følger forventninger og fordommer. Foreldre bekymrer seg og guttene forsyner seg av en seksualitet som er for synlig, for allemannseie. Så får de muligheten til å bytte kjønn for en natt. Ta på seg en maske, smake på mannsrollen og den tilsynelatende friheten som ligger i den. Det kan ødelegge alt: Vennskap, forelskelse, identitet og livet.

Jessica Schiefauer, flott oversatt fra svensk av Line Almhjell, forteller med et språk fritt for klisjeer. Observasjonene er friske og klare, språket er poetisk, vakkert og rått. Det gjør det lett å kjenne seg igjen. Når Kim forelsker seg i en fyr hun vet hun burde holde seg unna, nærmest dirrer de motsetningsfylte følelsene ut av sidene. Selv om avslutningen er litt svakere, er «Guttene» en fortelling du tror på. Schiefauer er ikke en voksen som prøver å forstå ungdom, hun skriver som om hun er ungdom. Det gjør også at temaene blir tatt på alvor.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke