8. des
Ny roman: Poetisk roman om en kunstners trang til isolasjon.Foto: Pernille Marie Walvik
 
«Av jord»: En sjelden perle fra Kirsti Blom
Det er ikke mange som skriver så vakker og sensuell prosa som Kirsti Blom. Romanen «Av jord» er en sjelden perle med en særegen skimrende glød.

Publisert: 11.mai.2017 10.58
Oppdatert: 11.mai.2017 11.02

I omfang er det en ganske så liten roman, stillferdig, med beskjeden ytre handling, men desto mer kraft i sine finstemte observasjoner og borende refleksjoner. Hovedpersonen er maleren Jan, som har tatt navnet Jean og isolert seg fra omverdenen i familiens nedlagte småbruk langt ute på bygda. Den eneste han slipper inn, er den yngre søsteren. Etter å ha vært en suksessfull ung billedkunstner, har Jean opplevd å bare selge to bilder på det som skulle ha vært hans store utstilling. Etter det har han trukket seg tilbake til ensomheten, uten kontakt med andre enn søstera.

Idet romanhandlingen tar til, har heller ikke søstera hatt kontakt med ham på lenge. Romanen åpner med at hun oppsøker ham, og finner ham død i senga.

Dagboksnotater

Her finner hun også dagboksnotatene han har etterlatt. Det er disse som utgjør hoveddelen av romanen. Og temaet i disse notatene er like mye skaperkraft som ensomhetskunst. For Jean har dyrket ensomheten for å kunne skape. Men romanen handler også om muligheten for å vende tilbake til menneskene.

«Jeg er en slags hengebro over til menneskene han frykter», reflekterer søsteren idet hun forbereder seg på et møte. «Det fins et raseri der inne i meg fordi han begår dette ranet mot seg selv. Nekter seg muligheter sammen med andre. Hvor ensom er han? Han mister seg mer og mer.»

søskenforhold

Men «Av jord» er ikke barer en kunstnerroman. Det er også en roman om et nært og varmt søskenforhold, og om en søster som ikke gir opp å holde fast i den innesluttede broren sin. Og kanskje kan det også leses som et slags kjærlighetsforhold, for det er en roman som kan åpne seg i så mange retninger. Uansett er det et forhold preget av en grunnleggende skjørhet og ømhet det handler om, og om språket og kunsten som veg over til den andre.

Med den bredt anlagte biografiske romanen «Jeg så alt», om maleren Fransisco Goya, har Kirsti Blom også tidligere tatt for seg billedkunst i romanform. Herfra er det nok også mulig å finne linjer til årets roman. Men i det lille formatet og dempede uttrykket har «Av jord» en gjennomgripende intensitet som ikke virker mindre sterkt enn forgjengerens utadvendte kraft.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke