buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Ny roman: Helene Uri om ekteskapspillets mekanismer i «Hålke».
 
Et ekteskapsspill
De mange finurlige mekanismene som har utviklet seg i et langt ekteskap, er tema for Helene Uris nye roman «Hålke».

Publisert: 06.okt.2016 11:00
Oppdatert: 06.okt.2016 11:05

Helene Uri skriver med en enkel eleganse, klarhet og en språklig snert som få andre. I det varierte forfatterskapet hennes er det ikke alltid at den språklige renheten og velbalanserte kjøligheten bærer stoffet like godt, men i «Hålke» stemmer det meste. For Uris romaner er gjerne på sitt beste når hun framstiller spillet mellom en stram og litt kjølig overflate og underliggende krefter som truer med å bryte gjennom. Og det er nettopp mellom disse to planene spenningen sitrer i «Hålke».

Verden under is

Ebba og Karl har et langt ekteskap bak seg. De har hatt sine sammenstøt, men har også utviklet sine felles rutiner som preger samlivet på godt og vondt. En vinterdag brytes den daglige rutinen ved at isen har lagt seg så hard og glatt at de ikke engang kan gå på butikken. Frykten for en brukket lårhals fører til at Karl bestemmer at de ikke kan gå ut før det blir strødd, og det viser seg å ta noen dager. I disse dagene er det handlingen utspiller seg hos de to innestengte, som også opplever at den fysiske innelåstheten med hverandre fører til at konfliktene og sammenstøtene blir stadig heftigere.

Slik oppstår et kammerspill med to skikkelser der Ebba er den som stadig gir inntrykk av å ville bryte ut, og Karl er den som styrer og holder igjen.

Samlivets mekanismer

Med denne situasjonen som utgangspunkt utvikler romanen seg som et tett kammerspill om samlivets mange ulike mekanismer. I første omgang synes det å være hun som lettlivet og utferdslysten og han som dominerende som preger forholdet. Men etter hvert viser det seg å være mer sammensatt enn som så.

Men samtidig som konfliktnivået økes for hver dag som går, beholder de to også de kjærlige rutinetegnene som de har utviklet gjennom samlivet. For de har stadig et ømhet for hverandre, som når hun stadig kjæler med ørene hans. «Så pene ører du har, hvisker hun, som hun alltid gjør. Og han svarer slik han skal: – Jeg har spart lenge.»

Og slike små humoristiske innsmett av varme er med på å skape nerven i boka. For dette er ikke nødvendigvis en roman om et ekteskap som har gått i stå, men enda mer en roman om hvilke mekanismer som gjør seg gjeldende i en rutinepreget hverdag. Og om omkostningene det medfører.

Og Helene Uri imponerer med sitt både faste og varsomme grep om et nyanserikt stoff.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat