6. des
Tove Nilsen: Tilbake til Kreta i sin nye bok. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix
 
Et overflødighetshorn
Romanen «Himmelske tilstander» rammes inn av Kreta, Tove Nilsens perle i Egeerhavet, som likevel ikke lenger er så idyllisk som før.

Publisert: 16.nov.2017 08.22
Oppdatert: 16.nov.2017 08.34

Den økonomiske krisen gjennomsyrer det greske samfunnet, lar forfatteren leseren forstå. Men teksten mangler likevel ikke det vare, vakre og varme som gjenspeiler den evigvarende kjærligheten hennes til folket og landskapet.

Romanen er ei kombinert dagbok og reiseskildring som både rekker vidt ut og trekker innover i forfattersjelen. Tove Nilsen øser raust fra kunstkunnskapen og det mangslungne geografiske og historiske repertoaret sitt. Refleksjonene over hvordan hver bit av verden på et vis henger i hop, har nesten noe mytologisk ved seg. Iallfall får den vellydende stilen meg til å tenke på et overflødighetshorn av lekkerbiskener, selv om jeg også kan undre meg på hvor denne insisterende vellyden fører hen. Helt til forfatteren hekter de løse trådene fast igjen i handlingen: Tap og sorg over livets forgjengelighet, gleden over alt nytt i ankomst. For lesere som verdsetter å betrakte mennesker og natur gjennom brillene til en briljant skribent, kan jeg trygt anbefale «Himmelske tilstander».

(Terningkast: 5)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke