buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Fiji: Siden 1990 har Anne Ch. Østby bodd med familien i Malaysia, Pakistan, Afghanistan, Kasakhstan, USA, Iran, Fiji og Øst-Timor, men med base på Nes. Foto: Font Forlag
 
Fra Nes til Fiji
Du har kanskje drømt en gang om å bytte ut isskrape og Fjordland-middag med palmesus og azurblått hav?

Publisert: 12.jan.2017 06:44
Oppdatert: 12.jan.2017 07:31

I så fall er du i slekt med hovedpersonene i Anne Ch. Østbys roman «Biter av lykke». For her er det fire voksne venninner som møtes; de nærmer seg pensjonsalderen, og skal de gjøre noe ekstra med livet sitt, begynner det å haste.

Og sjansen byr seg idet de får brev fra Kat – hun som en gang var den femte venninnen i gjengen, men som brøt over tvert og flyttet til Fiji. Nå er hun blitt enke og eier en kakaoplantasje, og inviterer de andre til å komme. Og ikke bare på ferietur, men hva med å bryte over tvert, gi slipp på det som binder, og rett og slett legge Norge bak seg?

Omreisende

Slik er utgangspunktet for «Biter av lykke». Og dette er et stoff Anne Østby kjenner godt; hun har selv vært bosatt på Fiji, og har en høyst omreisende tilværelse bak seg. Når de da ikke er hjemme på Nes, hvor de i en årrekke har hatt sin norske base.

«Biter av lykke» er Østbys ellevte bok, og den er i ferd med å sikre henne et internasjonalt gjennombrudd. Blant annet har det britiske forlaget Transworld som er en del av Penguin Random House, kjøpt de engelskspråklige rettighetene til boka.

Feelgood

For drømmen om å gripe sjansen til et annet liv når den byr seg, er ikke begrenset til norske damer på 60 som synes at livet kan være noe helt annet. Og så gjør de noe med det.

Og sannsynligvis har de slektninger i mange land, både Sina, Ingrid, Lisbeth og Maya. For drømmen om Fiji er nok ikke bare skapt av norske vintre. Og Anne Ch. Østby har, til tross for sine mange år i utlendighet, et godt blikk for uinnfridde drømmer og uavklarte lengsler.

Forfatteren legger heller ikke skjul på sine kunnskaper om land og levevis på Fiji. Og de norske besøkende er ikke alltid så åpne i møtet med de åpne og gjestfrie stillehavsbeboerne. Og det er i denne motsetningen en aner den tydeligste nerven i stoffet, der kvinnen Ateca kommer til å stå som noe av en lokal heltinne.

Men selv om det kan oppstå både kontraster og konflikter, er det stort sett en hjertevarm stemning som bærer boka. «En roman om kjærlighet, håp og sjokolade», heter det i undertittelen. For her er det feelgood så det holder.

Nå kunne nok dybden i persontegningen vært større, og det er en del enkle litterære løsninger her. Men gjennomgående er det en roman som bæres av menneskelig varme.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat