8. des
Ny krim: Jo Nesbøs nye krim er både spennende, velkonstruert og ekkel.
 
Går så blodet spruter
Blodet drypper fra side til side i Jo Nesbøs «Tørst». Men i tillegg til at romanen er ekkel så det holder, er den ganske så strøken.

Publisert: 20.mar.2017 16.48
Oppdatert: 21.mar.2017 09.21

«Tørst» er ikke den mest originale av Jo Nesbøs bøker om Harry Hole. Kanskje er heller ikke en bloddrikkende morder så litterært fengende at det gjør noe.

Men så er det dette med Nesbø-grepet som aldri svikter, og det gjør det ikke denne gangen heller. Igjen viser Nesbø seg som en mester til å bygge opp en kompleks handling, strø rikelig rundt seg med både mulige og umulige spor, og tetne det til i en finale som er akkurat så heseblesende som en kunne ha håpet og trodd. «Tørst» er ikke den Nesbø-boka som overrasker mest. Men den viser hvilken framifrå krimforfatter Nesbø er til å skape spenning ut fra et ikke altfor originalt utgangspunkt.

Klassisk

Oppbyggingen er klassisk. De mange skikkelsene utvikles stadig; både dem vi kjenner fra før, og nykommerne. Og vekslingen mellom dem, er som hentet fra læreboka i krimskriving.

De mange små sidehistoriene som bygger opp under tematikken er også både varierte og poengterte. Nesbø er en mester til å spre disse historiene utover, ikke minst for å gi litt pause i handlingskjøret en gang iblant, for det gjelder for leseren å ha igjen ekstra pust når det nærmer seg avslutningen.

Harry Holes Nye liv

Harry Hole hadde «begynt å venne seg til tanken at det faktisk var slik at han var en temmelig fornøyd mann som hadde funnet lykken et sted i slutten av førtiårene og foreløpig så ut til å greie å bite seg fast til dette nyerobrede landet». Slik presenteres familiemannen og læreren i drapsetterforsking Harry Hole i åpningen av romanen. Men Hole skal snart få oppdage at det er ikke bare han som forsøker å bite seg fast. Verre er det at en morder med jerngebiss i kjeften gjør det samme. Dermed må Hole ut i krigen igjen. Og det er klart at det er nettopp dette å følge Holes historie gjennom nok en sak, som er en vesentlig pådriver i lesningen.

Og lese er det mange som vil, håper de på forlaget, og smeller til med et førsteopplag på enorme 300.000. Det ligger da også an til å dette blir boka som alle skal ha som påskelektyre i år. Og spennende er det, denne gangen også.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke