buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
NY SAMLING: En ny samling Dagny Juel er ute. Har tekstene hennes noe å gi oss i dag?, spør anmelder Bjørn Hatterud. Foto: Kvinnemuseet
 
Gledelig Juel
Dagny Juel har en naturlig plass i norsk kunst- og litteraturhistorie, men har tekstene hennes noe å si oss i dag?

Publisert: 22.jun.2017 06:20
Oppdatert: 22.jun.2017 06:25

Dagny Juel (1867–1901) var prestedatteren fra Kongsvinger som ble Edvard Munchs modell og en legendarisk muse for et helt bohemmiljø i Berlin. Hun giftet seg med den polske forfatteren Stanislaw Przybyszewski, som var alkoholisert og notorisk utro. Til slutt flyktet Juel fra ektemannen til en venn i Tbilisi, Georgia. Vennen viste seg å være psykisk syk og han drepte henne. Drapet ble en skandale i samtiden, og svært få forsvarte Juel offentlig. Datidens fastlåste kvinnerolle tilsa at dette drapet hadde hun påført seg selv, ettersom hun hadde flyktet fra ektemannen.

Begrenset produksjon

Juel etterlot en begrenset litterær produksjon. Først i 1996 ble tekstene samlet av Kulturforlaget BRAK, som også står bak årets gledelige nyutgivelse. Én novelle, fire dramaer, fjorten dikt og fire sjangerubestemte fragmenter blir innledet av en svært god og informerende artikkel. Denne er skrevet av to Mona-er, Pedersen og Holm, som begge er tilknyttet Kvinnemuseet i Kongsvinger, plassert i Juels barndomshjem.

Juels tekster er interessant lesning. Novellen er en romantisk, tragisk horrorfortelling om et drap, som setter anslaget for de fire dramaene. Disse er i ulik grad stykker om tragiske trekantdramaer, sorg og død. Juel var opplest på samtidsdramatikk, da særlig Ibsen, men jo mer formfullendt dramatikken hennes er, jo dårligere har den stått seg. Stykkene er mest interessante der de har revner og mangler. Der er det som om Juel selv kommer gjennom teksten. På samme måte er diktene best i de tilfellene der rimene er unnlatt og formen er friest. Juel var en fremragende modernistisk poet.

Intens litteratur

Tekstene som oppleves som friskest og råest er de sjangerbestemte fragmentene. Er disse små tekstene utkast til noveller eller friforms poesi? Skal de leses sammen, eller er de selvstendige verker? Derom strides de kyndige. Men de er svært intens litteratur. Alle Juels tekster knyttes sammen av gjentatte språklige bilder av eksotiske blomster, naturkrefter, mørke interiører, blek kvinnehud og angst. De er tekster fra en tid nær vår egen, men likevel så fjern i språk og tankesett. Dette er essensiell lesning, men ikke noe for sarte sjeler.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat