6. des
Alf Prøysen
 
Julehefte-nostalgi
Fornyelsen av juleheftene de siste årene ligger i gjenoppdagelsen av tidligere tiders tekster og illustrasjoner.

Publisert: 22.des.2016 06.26
Oppdatert: 22.des.2016 06.32

«Prøysens jul» (Vigmostad Bjørke) har i mange år bygget opp under Prøysen-nostalgien i juletida. Årets utgave har forord av Ketil Prøysen, og rommer klassikere som «Teskjekjerringa og elgen» og «Må ikke åpnes før julaften», men også de mindre kjente som «Det lyser på Biri». Nostalgi-preget understrekes av illustrasjonene, basert blant annet på gamle julekort.

Noen få dager før julemiddagen serveres og pakkene skal pakkes opp tyder alt på at et litt annerledes julehefte blir årets salgsvinner.

Mens de tradisjonelle juleheftene stort sett har dreid seg om tegneseriehefter, er årets salgsvinner i kioskkjeden Narvesen det litterære juleheftet «Juleroser» som er gitt ut av Samlaget og Egmont med Herborg Kråkevik som redaktør.

Heftet er ikke et tradisjonelt tegneseriehefte med julebudskap, men en samling fortellinger og tegninger der flere fremtredende norske forfattere og kunstnere har bidratt. Blant disse finner vi i år dronning Sonja, Anne B. Ragde, Vetle Lid Larssen, Kolbein Falkeid, Håkon Gullvåg og Theodor Kittelsen.

Juleheftet kom ut for første gang siden 1944 i fjor, og ble også da svært populært med en andreplass. Årets utgave har altså klatret til topps på salgslistene og samtidig fått gode kritikker. Ifølge Samlaget er det også utsolgt fra forlaget.

Originalen utkom fra 1881 i Danmark, men ble etter hvert et nordisk julehefte som fra 1895 fikk egen norsk redaktør.

På andreplass på salgslisten til Narvesen kommer juleheftet til «Pondus» – som var på førsteplass i fjor. Deretter følger de mer tradisjonelle juleheftene med Stomperud, Knoll og Tott og Vangsgutane.

Juleroser og Pondus er gjennomgående de to mest populære juleheftene i landet, bortsett fra i Nord-Norge der Vangsgutane topper salgslisten hos Narvesen.

En nyskapning i år er heftet «Hellig jul» (Vårt Land forlag/Egmont), med et utstyr som skaper likhetstrekk med «Juleroser». Det er tradisjonen med kristne julehefter som her videreføres, basert på både klassiske og nyskrevne tekster, pluss varierte illustrasjoner.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke