8. des
NY BOK: Helene Guåker fra Nes utgir sin andre bok i løpet av halvannen måned.Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
 
Kjapp og heftig
Helene Guåkers nye ungdomsroman «Vov-vov-effekten» har rom for både det røffe og hardtslående, ømme og såre.

Publisert: 07.okt.2018 13.59
Oppdatert: 07.okt.2018 17.53

Det er bare halvannen måned siden sist Helene Guåker fra Nes ga ut bok. Da kom «Farvel alle hemmeligheter» – hennes første diktsamling for voksne. Nå er det klart for utgivelse av hennes andre bok denne høsten. Idag utgis ungdomsromanen «Vov-vov-effekten», med stoff fra byens narkotikamiljø.

Og den har vært ventet på med atskillig spenning. For Helene Guåker ble nominert til Brageprisen for sin forrige ungdomsroman «Sveiseblink», og det skaper forventninger til oppfølgeren. Og de innfris - fullt ut.

Kjører på

Dette er også Helene Guåkers åttende bok på åtte år. For hun kjører på – slik hun signaliserte allerede med debuten i 2010. «Kjør!» het den. Og det har hun fortsatt med.

Det er da også en tett, kjapp rytme som preger «Vov-vov-effekten». Det er en roman som går rett på sak, uten å legge fingrene imellom og med fire rottweilere i sentrale roller. Det går så det griner, egentlig.

Hunder og penger

Unggutten Alex har mistet den narkomane faren sin, og lever sammen med mora og fire hunder. Det er et trælete liv for Alex. Handlingen starter idet en gjeng i klassa lokker ham ut i trøbbel. Og Alex lar seg lokke; ei rute på skolen blir knust, og Alex kan vente seg både utvisning og krav om erstatning. Og det har de ikke penger til.

Likevel er det først da det dukker opp 100.000 kroner fra ingen steder, at det blir skikkelig trøblete.

Hundene spiller etter hvert en ganske så sentral rolle i kampen om pengene. Og Alex sine rottweilere viser seg fra ganske så sympatiske sider.

Det er en roman med rom for både det hardtslående, røffe og ømme. Det er denne balansen som gjør romanen så bra.

Lager lister

Et spesielt grep i fortellingen, er at Alex stadig lager lister over mulighetene han har i de ulike situasjonene han kommer opp i. «Hver gang det koker over», som han sier, så velger han å trekke seg litt tilbake og vurdere alternativene. Det bidrar til å til å skape både spenn i handlingen og spenning i romanen.

«Vov-vov-effekten er kanskje ikke den mest originale av Helene Guåkers bøker. Men som spenningsroman for ungdom er den både kjapp, pågående og i glimt ganske så heftig.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke