6. des
f
 
Luftas teater
Det har aldri før slått meg at den stillaset til den gamle Skolebakken i Brumunddal lignet på Eiffeltårnet. Men Thor Gotaas er ekspert på å skape overraskende perspektiver.

Publisert: 12.okt.2017 06.42
Oppdatert: 12.okt.2017 07.12

Selv hoppet han tydeligvis aldri i Skolebakken, og det gjorde ikke jeg heller. Der var bakkerekorden 19 meter, og å hoppe der var utenkelig, fastslår Gotaas. Selv valgte han langrenn som sin gren, «fordi jeg elsket å slite lenge», skriver han. Og i de tidligere bøkene sine om skisporten, er det gjerne langrenn han har holdt fast ved. Kanskje har heller ikke boka om hoppsporten «Før og etter Wirkola» helt den samme umiddelbare personlige nærheten til stoffet som bøkene om de seige sliterne på ski uti skogen. Men du verden – også i boka om hoppsporten boltrer Gotaas seg i kjent stil i fargerike historier, dramatiske situasjoner og kuriøse historier. Og noen ganger blir han nærmest lyrisk, som når han beskriver et skihopp som «luftas teater med ski på beina»,

En god del av stoffet har også nær lokal tilknytning. Som det han kaller «det legendariske holkerennet i Frambakken i Brumunddal 30. mars 1957, da det var is i bakken og åtte mann ble kjørt til sjukehus i ambulanse». Men Halvor Næs sto støtt og vant.

Det er en historie om skihopp som bred folkesport Gotaas forteller. Det er også en fortelling om en folkesports storhetstid, og gradvise nedgang. «De tilhørte en losje av våghalser», skriver han om de som hoppet på ski i stor bakke. Men det er også blitt ei bok om ei tid og en nasjonal bevegelse som er forbi. Men de gode historiene gjenstår, og Thor Gotaas er fremdeles mesteren til å grave dem fram.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke