8. des
DEBUTANT: Morten Reistad Aasen fra Løten, bosatt i Oslo,, nå romandebutant med krim . Foto: PRIVAT.
 
Debuterer med roman, men må kvesse språket
Krimdebutanten Morten Reistad Aasen fra Løten har god dreis på å skape både tempo og spenning, men må skjerpe språket betraktelig til en eventuell neste roman.

Publisert: 26.jan.2017 07.12
Oppdatert: 26.jan.2017 08.34

Det er mange positive og lovende sider ved Aasens debutroman. Ikke minst viser han god evne til å skape en krimhistorie med flere ulike elementer, som han syr sammen til en helhet. Delvis er «Umbra» en finanskrim om uhumskheter på børsen, delvis en mer tradisjonell krim om forbryterske elementer i legemiddelindustrien. Og Aasen sørger for å sjonglere ganske så stødig mellom dem.

Så langt alt vel.

Finner et hode

Et positivt trekk er det også at Aasen styrer unna den mest bloddryppende krimmen, som har hatt en tendens til å bli en ganske dominerende de senere årene. Jo visst er det også i «Umbra» et hode på villspor, men det er også en av få av de mer ekle scenene. Og slik krimromanen har utviklet seg, får en være glad en slipper med det.

Født til å drepe?

Ifølge baksideteksten har romanen også en mer eksistensiell tematikk. «Hva gjør mennesker til mordere? Er noen mennesker født til å drepe, eller fører omstendighetene til det?» Og på dette punktet begynner det å røyne på. For å få dreis på en slik tematikk, spørs det om det ikke kreves et større litterært register enn det Morten Reistad Aasen foreløpig behersker.

Noe av den samme begrensningen viser seg når det er de menneskelige sidene av krimhandlingen han går inn på. For lykkepillen som mye handler om, viser seg å være et legemiddel med atskillige negative bivirkninger. Men det er nok ikke i skildringen av menneskelig sorg og ulykke at forfatteren viser sin styrke.

Krim-par

Som politikrim har Morten Reistad Aasen valgt som etterforskingshelter en dreven veteran, i tospann med den nyansatte Sofia Blix. Ingen veldig original duo, men av de to, er det nok Sofia Blix som er den som har mest å gå på, hvis det skulle bli en oppfølger.

Men i så fall trengs det en gjennomgående språklig skjerping. For det er først og fremst det språklige som svikter i «Umbra». Stereotypene blir for mange, løsningene for enkle og overfladiske. Dermed risikerer en også at interessen for krimhandlingen taper seg.

Terningkast: 3

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke