buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Mellom to poler
I romanen «Ensom planet» møter vi Karianne, som må rydde ut av sin gamle bekjente Boris’ dødsbo. Disse to har på et tidspunkt vært romkamerater, selv om de fremstår som motpoler på denne ensomhetens planet.

Publisert: 08.feb.2018 06:44
Oppdatert: 08.feb.2018 06:44

Boris var trygdet, lite huslig og ga blaffen i å sminke sin virkelighet for verdens øyne. Karianne er derimot ansatt av Nav, har germafobiske tendenser og er særs bevisst andres tanker og meninger om henne selv. Dette motsetningsforholdet mellom de to utgjør et fint og samfunnskritisk bakteppe for fortellingen om ensomhet og de etterlatte.

Alm besitter en helt egen evne til å gi oss sympati for karakterer som kanskje ikke vekker den automatisk. Karianne er sarkastisk, kritisk og selvkritisk om hverandre, og hun dømmer sin egen reaksjon på Boris’ mugne kjeler og pornosamling like mye som tingene selv. Samtidig føler en med henne, og forstår forsvarsmekanismene hennes. Den ironiske distanseringen er lett å kjenne igjen i den private samfunnsdebatten om «sliterne»: Karianne vil ikke identifiseres med Boris, men hun kan ikke la han bli ryddet vekk som noe «verdiløst».

Med dette åpner romanen for vanskelige spørsmål: Kan man trekke seg tilbake fra noe uten å heve seg over det, eller vurdere menneskers verdi uten å objektivisere dem?

Dette er ikke en leseropplevelse som gir velbehag, ro eller svar på spørsmålene over. Men den gir en god innsikt i forhold mellom venner og fremmede, det emosjonelle og kyniske, samfunnsinstitusjon og individ, som er verd å reflektere over – med og uten ironisk distanse.

Terningkast: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat