buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
prosjektleder: Ole Nashoug har vært prosjektleder for geologiboka om landskapet rundt Mjøsa.
 
Mjøslandets bibel
Tenk deg den gangen Brumunddal var en ørken! I den nye boka om mjøsområdets geologi føres historien noen hundre millioner år tilbake, og forklarer hvorfor området vårt er blitt som det er.

Publisert: 26.okt.2017 06:31
Oppdatert: 26.okt.2017 06:52

«Jeg ønsker at denne boka kan bidra til at kunnskapen om områdets geologi blir bedre kjent blant folk flest. Vi beskriver prosessene som har formet landskapet og hvordan dette har lagt grunnlaget for næring, kulturlandskap og naturen rundt Mjøsa.» Det sier Ole Nashoug, som både er leder av Hedmark geologiforening og leder for prosjektet som nå har ført fram til boka «Mjøsområdet. Geologi og landskap».

Det er ikke den første boka i sitt slag; det er 206 år siden første gang det ble utgitt en sammenhengende beskrivelse av geologien i Mjøsområdet. Det var presten og naturforskeren Hieronimus Heyerdahl som i 1811 utga en beskrivelse av bergarter i Brumunddal og landskapet rundt Mjøsa. Det var dette han betegnet som «Norges skjønneste og frugtbareste ægn». Og det er et utsagn som vi fortsatt synes virker riktig.

leses av mange

Siden den gang er kunnskapen om området økt betraktelig, Men boka som nå foreligger, representerer likevel noe nytt. Denne kommer til å bli stående som selve bibelen om dannelsen av mjøslandskapet.

Og visst er det ei fagbok, med spesiell interesse for fagfolk og studenter. Og selv om den er rikelig illustrert, er den neppe ment som et praktverk til å pynte stuebordet.

Men så skjer det likevel at denne fagutgivelsen også har masse artig kunnskap å by på også for oss som ikke er fagfolk, men er generelt interessert i landskapet som omgir oss. Og hvem er det som ikke vil vite mer om landskapet vårt? For eksempel hvorfor det gror så godt her?

stoppesteder

Det er de lange linjene som preger framstillingen, og da snakker de om veldig mange millioner år. Men noe av det som gjør framstillingen så fristende, er at det innimellom er lagt inn kortere rammesaker knyttet til steder og historier. Blant annet er historien om Brumunddalsandsteinen, og betydningen den har fått. Og noe av styrken er at det som beskrives, nesten alltid er knyttet til det lokale, også i bildebruken. Det gjør dette til ei bok som også inviterer til en reise i nærområdet, på jakt etter historien vår.

Terningkast: 6

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat