buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Råneroman: Helene Guåker gir ut boka «Sveiseblink» lørdag 6. mai. Foto: Kine Bakke
 
Guåker møtte «mekken» da hun skrev om rånemiljøet
Med ungdomsromanen «Sveiseblink» har Helene Guåker nok en gang skrevet for en gruppe mennesker som tradisjonelt sett ikke leser bøker.

Publisert: 04.mai.2017 08:29
Oppdatert: 04.mai.2017 13:14

– Det har ligget i underbevisstheten min en god stund nå. En tanke om at jeg skulle ha skrevet en bok til som er spesifikt rettet mot akkurat denne målgruppa, sier Helene Guåker.

Guåker debuterte nemlig som forfatter med romanen «Kjør» i 2010. Der tok hun et lite oppgjør med fordommene mot livet på bygda – og ikke minst fordommene mot ungdommer som tilbringer tida med å råne rundt i bil. «Kjør» ble dermed raskt en hit i norskklassene på yrkesfag.

– Det er som kjent ikke så mange bøker fra det barske rånermiljøet, og det finnes lite litteratur for mekk-klasser. På grunn av «Kjør» blir jeg ofte invitert til klasser fra yrkesfag for å prate, forteller hun.

Trykk på lenken til høyre for å lese HAs anmeldelse av "Sveiseblink"!

inspirert av Mekk-elever

Og det var etter et besøk hos elevene på teknikk og industriell produksjon på Lena videregående skole at hun bestemte seg for å skrive en ny bok fra rånemiljøet.

– Jeg møtte en utrolig fin klasse med mange kjekke, kreative og smarte elever. Jeg ble nok veldig inspirert av dem, og da jeg kjørte igjennom Lena på veg hjem var det nesten som å kjøre inn i en roman.

– Der var det butikker man ikke ser lenger, og det hele ble veldig litterært for en forfatter som liker å skrive fra bygda. Jeg ble antent, forteller hun. Guåker bestemte seg for at hun ville møte skoleelevene fra 1TPA og 1TPB en gang til.

– Dette er en gjeng som sitter på masse kilder, informasjon og kunnskap, og jeg var ute etter ideer til en ny bok. Lærerne ble heldigvis med, smiler hun. Hun forteller videre at elevene ble bedt om å komme med forslag til en handling i det som ville vært deres drømmeroman.

– Det høres ganske fjernt ut, ettersom de aller fleste av dem ikke er spesielt glad i å lese bøker, men da jeg kom tilbake tre uke senere hadde elvene jobbet fram mange ulike forslag, sier forfatteren.

Voksen ungdomsroman

Guåker fikk god nytte av elevenes ideer, og lørdag 6. mai slippes «Sveiseblink» gjennom Gyldendal Norsk Forlag.

– Boka er nok et stykke unna de forslagene jeg samlet inn, men jeg håper virkelig at de kjenner igjen noe hvis de bestemmer seg for å lese boka. Jeg har tatt med flere elementer som jeg erfarte i møte med dem, sier hun. Forfatteren endte nemlig opp med en ganske annerledes bok enn det hun først hadde sett for seg.

– Jeg begynte å skrive med mål i hue om at dette skulle være en ny rånebok, men jeg har en veldig skarp redaktør, og han så at det var veldig mye mer som lå under overflaten som bare ventet på å bli dratt opp.

– Jeg brukte ganske lang tid på å svelge det; at jeg måtte gå en i en litt annen retning enn det som var den opprinnelige grunntanken, sier Guåker, som i dag er veldig godt fornøyd med valgene som ble tatt undervegs.

– Akkurat nå er jeg veldig stolt av boka. Den ville ikke blitt like bra hvis jeg hadde holdt meg til grunntanken, smiler hun.

Boka blir lansert som en ungdomsroman, men Guåker er klar på at man verken må være ung eller glad i mekking for å leve seg inn i «Sveiseblink».

– Jeg er egentlig litt imot båssetting, og jeg elsker selv å lese ungdomsbøker, barnebøker og voksenbøker. Jeg håper selvsagt at boka treffer bra i målgruppa som jeg hele tiden har tenkt at jeg skulle treffe, men jeg håper også at den treffer enda bredere, sier Guåker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat