buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Bokaktuell: Halvard Olestad er ute med sin sjuende bok «Gjenskinn».Foto: kristian Einang
 
Nye utfordringer
Halvard Olestad håper at hans nyeste bok kan framprovosere både tårer og latter.

Publisert: 08.des.2016 07:01
Oppdatert: 09.des.2016 08:07

– Jeg kan ikke strikke, men jeg kan skrive. Og når andre setter seg ned for å slappe av med strikketøyet, setter jeg meg ned med et papirark og skriver ned noen tanker, sier Halvard Olestad. Forfatteren tilbringer mange stunder med penn og papir, og med «Gjenskinn» gir han ut sin sjuende bok siden debuten i 2004.

– Jeg har stort sett skrevet kortnoveller, men parallelt med alt annet har jeg også jobbet med dikt, forteller Olestad. «Gjenskinn» gis ut av det lokale forlaget mad:nes og består av 80 dikt.

– Jeg hadde samlet opp rundt 20 dikt som lå liggende i en kommodeskuff, men da jeg begynte å se på det jeg hadde skrevet syntes jeg at de egentlig fortjente å ligge på en litt bedre plass enn akkurat der. I løpet av det neste året skrev jeg 60 nye dikt, sier han.

Produktiv i Snertingdalen

Forfatteren Olestad skriver best i rolige omgivelser. Aller helst på hytta i Snertingdal, men også i det spesialmøblerte «pusterommet» hjemme i Nybygda. Der bruker han tid på å reflektere over dagens sanseinntrykk, og der finner han formuleringene som av mange beskrives som en videreføring av Alf Prøysens forfatterskap.

– Det meste er produsert på hytta. Der legges hverdagen tilbake, og det er utrolig hva som dukker opp når man får litt enerom og får koblet ut alle andre sanseinntrykk. Finner jeg roen kan jeg produsere nærmest uhemmet, sier han. Olestad forteller videre at han har utfordret seg selv på flere nye måter med poesien.

– Som en mann i sin beste alder, og vel så det, har jeg ofte lett for å skrive det som berører mannfolk på min alder. Nå synes jeg at jeg klart å skrive om andres hverdag med helt nye perspektiver, sier han.

– Jeg føler at jeg er en ganske god observatør. Ikke nødvendigvis fordi jeg er nysgjerrig, men fordi jeg plukker opp en del særpreg når jeg er ute blant folk. Jeg har brukt mange av de inntrykkene i poesien, sier han.

Tamt uten dialekt

Halvard Olestad har skrevet noveller, stubber, dikt, teaterforestillinger, musikaler og jobbet som skrivende journalist. Tekstene skrives gjerne med en god dose humor, men i «Gjenskinn» spiller han på langt mer enn humor og lekne ordspill.

– Man skal ikke redd for å strø litt på med følelser, og jeg håper at leseren røres til å både flire og slippe en tåre. Hvis jeg får til det med denne boka er jeg veldig fornøyd.

Dialekten har lenge vært en viktig samarbeidspartner for Olestad, og forfatteren forteller at det er flere grunner til at han sverger til sitt hverdagslige ordelag.

– Jeg klarer ikke å skrive på noen annen måte. Språket blir liksom så tafatt og tamt uten dialekten, sier han. Som ambassadør av både dialekt og kunst ble Olestad nylig nominert til en Ringsaker-pris i kategorien «Årets kulturformidler». Forfatteren forteller at nominasjonen kom overraskende.

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra lesere og publikum, men jeg ble veldig overrasket. Mange nevner Prøysen, men jeg vil ikke dra den sammenligningen veldig langt, sier han. Med boka får man også en vedlagt cd med et av Olestads dikt i tonesatt format, og forfatteren forteller at han gjerne stiller sine tekster til disposisjon til musikere.

– Jeg vil gjerne at noe av tekstene mine kan få leve videre med melodi, men jeg er ikke i stand til å lage melodi sjøl. På den måten er jeg kanskje litt lik Prøysen, smiler Olestad.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat