buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
NY BOK: Marit Eikemo er klar med romanen «Gratis og uforpliktende verdivurdering».
 
På bolig-visning
Å gå på visning i jakten på ny bolig – det er en opplevelse som mange har blandede erfaringer med. Og svært mange av dem vil nok kjenne seg igjen i Marit Eikemos nye roman.

Publisert: 03.mai.2018 08:15
Oppdatert: 03.mai.2018 08:15

«Gratis og uforpliktande verdivurdering» er tittelen på boka; et kjent begrep fra boligannonsenes verden, og det er der handlingen utspiller seg i romanen. Hovedpersonen Hanne opplever hun og mannen Andreas har vokst ut av leiligheten sin, og er på leting etter enebolig. En dag dukker drømmehuset opp på Finn. Den er riktig nok en del dyrere enn de har råd til, men hva gjør en ikke for drømmen?

Men det viser seg også at drømmen om huset også er et uttrykk for drømmene Hanne har til forholdet til Andreas, og til livet. For visst er dette en spenstig og snerten roman om boligmarkedets viderverdigheter, men det er likevel en roman som rekker videre enn som så. For hva er det egentlig Hanne og Andreas er på leting etter? Hva er husdrømmen egentlig et uttrykk for?

boltrer seg

Det er dette som fører inn til kjernen i romanen. Visst er boligtematikken både morsom og velpoengtert, og det er som om Marit Eikemo boltrer seg uhemmet i de mange sekvensene knyttet til den. Men jo videre tematikken rekker ut over boligkjøpet, jo mer tyngde får romanen. I stedet for et spørsmål om husvalg, blir det en roman om verdivurderingen av en del avgjørende valg i livet. Og denne vurderingen viser seg å være verken gratis eller uforpliktende. Tvert imot innebærer den både store kostnader og avgjørende forpliktelser.

Og ikke minst innebærer det overraskelser. Det som i starten synes ganske forutsigbart, utvikler seg i retninger som en slett ikke hadde sett for seg før det tetner seg til mot budrunde.

hverdagslivet

Med årets roman har Marit Eikemo tatt enda et skritt videre som forfatter. Et hovedgrep hos henne er koblingen av konkrete fenomener fra hverdagslivet med en allmenn eksistensiell tematikk.

I den forrige romanen «Alt inkludert», var det å handle møbler på Finn som var det konkrete utgangspunktet.

Denne gangen er det boligmarkedet hun går inn i. Men i begge tilfeller er det drømmen om noe annet det handler om. Det er det som gir disse bøkene særpreg og styrke.

For meg er dette den romanen jeg liker aller best denne våren.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat