8. des
FOTO: Kirstie Imber
 
Rørende og smertefull
Hvordan i all verden kunne det skje? Det spørsmålet stilte jeg meg mange ganger da jeg leste boka «Forvist» av Robert Dinsdale.

Publisert: 02.mar.2017 07.04
Oppdatert: 02.mar.2017 07.25

Boka kom ut i 2013 og forteller den sterke historien om hvordan engelske gutter og jenter i alderen tre til 14 år ble skilt fra familiene sine og sendt til Australia. Hele 3.300 barn ble på denne måten tvangssendt alene til andre siden av jordkloden etter andre verdenskrig. Men australske myndigheter så for seg at de «skulle hente» 17.000 barn hvert år. Og jeg spør igjen, hvordan i all verden kunne det skje?

I «Forvist» blir forvirringen, angsten og lengselen fortalt gjennom Jon Heather, en niåring som mistet faren sin under krigen. Moren klarer ikke å ta vare på Jon og søskenene hans. En dag pakker hun kofferten hans, sender med ham et brev og overlater han til Barnekorstoget. Trolig ble foreldrene lovet at barna deres skulle komme til et land der alt skulle bli bedre. Men ungene ble sendt til arbeidsleirer med streng disiplin og hardt arbeid. Det er samholdet med noen av de andre guttene som holder Jon oppe, men den vonde oppveksten og alle de ubesvarte spørsmålene om hvorfor han måtte dra, slipper aldri taket.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke