6. des
NY BOK: Birgit Alm fra Hamar skriver sin andre roman om fattige i Norge. Men denne gangen har hun holdt fortellingen mer på avstand fra sitt eget liv, sier hun.Foto: Paal Audestad
 
Skildrer fattigdom
«En ny spenstig og markant stemme», het det om Birgit Alm i HA etter hennes forrige roman «Endelig skal vi le». Nå foreligger den nye romanen hennes.

Publisert: 08.feb.2018 06.44
Oppdatert: 08.feb.2018 08.06

Birgit Alm er opprinnelig fra Hamar, men har vært bosatt i Oslo i mange år. I 2016 utga hun romanen «Endelig skal vi le», om alenemora Ellinor Nor og hennes strabasiøse hverdagskamp for å få pengene til å strekke til. Boka vakte atskillig oppmerksomhet for sin skarpe samfunnskritikk.

«Den nye fattigdommen» er en sentral tematikk også i årets roman «Ensom planet». Her viderefører hun skildringen av dem som faller utenfor velstandssamfunnet. Det vil si at årets hovedperson Karianne har klart å klore seg fast på et vis. Verre er det gått med den tidligere naboen i den falleferdige kommunale bygården.

En gang hadde de delt dusj og do. Nå skal Karianne rydde opp i dødsboet etter sin tidligere nabo Boris. Det er ikke mye å rydde i.

en skjør grense

– Siden jeg skriver om fattige ressurssvake mennesker som er stuet sammen, har jo også denne boka en samfunnskritisk tendens, sier Birgit Alm.

– Kanskje er det noen som synes jeg henger ut de som ikke klarer seg så godt. Men hvorfor og hvordan havner vi der vi har havnet?

Det er et av spørsmålene den nye romanen hennes stiller. Gradvis blir det klart for Karianne «hvor skjør den er, grensen som skiller de vellykkede av oss fra taperne», heter det i baksideteksten. «Karianne har landet på den riktige siden. Eller har hun det?»

– Jeg har ikke noe behov for å være talsmann for de fattige og ressurssvake, sier hun.

– Tvert imot ville jeg litt ut av det sosialrealistiske denne gangen. Jeg føler jeg har tatt et skritt ut i det absurde, eller at jeg er på veg dit. Men jeg vet jo ikke om det er der jeg skal være.

Eget liv

I sin forrige bok baserte hun en del på eget liv i skildringen av alenemora Ellinor.

– Den ytre fortellingen kunne ligne på mitt eget liv slik det en gang var, uttalte forfatteren. – Det er det mindre av nå.

– Men jeg ser ikke for meg at jeg noen gang kommer til å skrive om middelklassen. For jeg har lite erfaring med middelklasseliv. Og jeg kommer nok ikke til å få det heller. Jeg ser vel snarere på meg som klasseløs, sier hun.

– Økonomisk er jeg jo langt nede. Men å være fattig har ikke ødelagt så mye for meg. Jeg lever minimalistisk, selv om det er slitsomt å ikke ha penger. Men det er også så mange som prøver å bygge opp så mye. Og så går det til helvete likevel.

Lite format

I format er det en liten roman hun har utgitt denne gangen, på bare 108 sider.

– Jeg er jo veldig glad i tynne bøker, sier hun.

– «Ensom planet» var nok atskillig lenger på flere tidspunkt. Men jeg har skåret den veldig ned. Jeg føler det er blitt den størrelsen den skulle ha.

– Det første utkastet jeg sendte til forlaget, fikk ikke spesielt positiv reaksjon. Etter et halvår sendte jeg inn et nytt utkast. Da hadde jeg endret alt.

– Jeg har også prøvd å skrive mer litterært denne gangen, der det språklige står i sentrum, sier hun.

Men i tillegg jobber hun fortsatt som frilanser, korrekturleser og språkvasker for andre forlag. Og nå tar hun med seg jobben sin og flytter til Spania for en periode.

– Der kan jeg både leve litt billigere, og komme bort fra vinteren for en stund, sier hun.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke