8. des
Debuterer: Helga Hjorth romandebuterer ved å svare på søsteren Vigdis Hjorths forrige roman. Foto: Sturlason
 
Søster-oppgjør
Helga Hjorth, søstera til Vigdis Hjorth, syntes søstera hadde skrevet en roman som gikk så hardt ut over familien, at hun har skrevet et tilsvar til den – i form av egen roman.

Publisert: 17.aug.2017 06.49
Oppdatert: 17.aug.2017 07.19

Noe lignende har ikke skjedd i norsk skjønnlitteratur før. Det har riktig nok lenge vært en trend med såkalt virkelighetslitteratur; at forfattere tar utgangspunkt i egne historier, og gjerne eget familieliv, Men i dette tilfellet blir det dobbelt opp. I fjor ga Vigdis Hjorth ut sin prisbelønte roman «Arv og miljø», som handler blant annet om et bittert og brutalt familieoppgjør, og der det ble heftig diskutert i hvor star grad Vigdis Hjorth hadde brukt elementer fra sin egen families historie. I forrige uke debuterte søstera Helga Hjorth med romanen «Fri vilje», som nærmest er formet som et tilsvar til Vigdis Hjorths roman fra i fjor. Og dette at to søstre diskuterer samme familieforhold i hver sin roman, er nærmest enestående her til lands.

Spesielt

Så ligger da også Hjorth-søstrenes litterære duell an til å bli bokhøstens mest spesielle litterære debatt. Vigdis Hjorths roman var omdiskutert i fjor også. I år ligger det opp til en videreføring av diskusjonen, med utgangspunkt i søsteras roman.

Noe av det spesielle med Helga Hjorths «Fri vilje», er at den i sin helhet tar utgangspunkt i søsteras roman. Uten fjorårets roman «Arv og miljø», ville det ventelig ikke blitt noen roman fra Helga Hjorth. Det er da heller ikke roman som står på egne bein – i beste fall står den svært ustøtt. For du bør absolutt ha lest «Arv og miljø» på forhånd.

ikke så god

Men selv om en først har lest Vigdis Hjorths bok, er oppfølgeren til Helga Hjorth problematisk som roman. Det er ikke så dårlig levert av en debutant. Men den har ikke noe av styrken og gløden ved fortellingen som preger «Arv og miljø». Som selvstendig roman er ikke «Fri vilje» særlig spennende. Og da virker prosjektet litt meningsløst.

«Arv og miljø» er en roman som ble kraftig diskutert. Det blir «Fri vilje» også. Men det er mindre interessant, fordi romanen i seg selv er atskillig svakere.

Det som står sterkest, er Helga Hjorths beskrivelse av de personlige omkostningene ved å oppleve at personlige forhold bli lagt ut og skrevet inn i en roman. Her er det både nerve og sårhet i framstillingen. Det er her det dirrer. Men det er et stykke mellom her gang det skjer.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke