13. des
Forfatteren: Egil Enemo er født i Moelv i 1947, har vært blant annet direktør på Domkirkeodden, er nå pensjonist og bosatt i Jordet i Trysil.Foto: Geir Vestad
 
Tett på sagaen
Det er fortellerlysten og gleden ved å gå inn i et historisk stoff som preger Egil Enemos fortelling «Røreks saga», som foreligger nå.

Publisert: 07.jun.2018 16.37
Oppdatert: 07.jun.2018 17.03

Egil Enemo har også i tidligere bokutgivelser framstått som en god formidler av historisk stoff. Denne gangen går han 1000 år tilbake i tid, for å spore opp historien om Rørek Dagsson, småkongen som blant annet er kjent fra Snorres «Olav den helliges saga». Rørek er med det også en av de første hedmarkingene som har en plass i skjønnlitteraturen.

Noen helteskikkelse er han ikke slik han framstilles i Snorre. Men Egil Enemo har skapt en fortelling der Rørek har fått atskillig mer kjøtt på beina. Så har da også Rørek en dramatisk historie, som er vel verdt å bli kjent med. Mange kjenner nok den ytre historien om denne fremste av Opplandskongene som sto opp mot Olav Haraldsson, men som led nederlag og ble blindet av Olav. I «Røreks saga» gir Egil Enemo en sagapreget framstilling av livet hans. Og det er kjærkomment at denne tidlige litterære hedmarksskikkelsen har fått sin skildring.

Røreks synspunkt

I forordet til boka skriver Enemo at det er umulig å finne det rette svaret på hva som måtte ha skjedd for 1000 år siden. «Historien om Rørek ligger i skjæringspunktet mellom arkeologiske og historiske kilder og begge er problematiske», skriver han. Noe av det som gjør de skriftlige kildene problematiske, er at de er nedtegnet over 200 år etter at begivenhetene fant sted, som Enemo bemerker.

Snorres nedtegning av det som skjedde, er da også preget av at Olav Digre allerede var blitt helgenkongen Olav den hellige. Hos Snorre er det bildet av helgenkongen som skal bygges opp. Og det er i denne framstillingen at Rørek spiller en rolle hos Snorre.

Fra Røreks side

Annerledes er vinklingen som Egil Enemo har valgt. For han ser historien først og fremst fra Røreks side. Og det er det som gjør «Røreks saga» både spennende og interessant, ikke minst fra et hedmarksståsted.

Egil Enemo kaller boka «historisk fortelling». Han kunne nok også ha kalt det «historisk roman», for han har benyttet mange grep fra romanen, selv om det framfor alt er sagaformen som preger framstillingen.

Men det viktige i denne sammenhengen, er framfor alt gleden som oppleves ved å fortelle en god historie. Det er denne gleden som bærer boka, i tillegg til at den formidler et spennende lokalstoff.

Terningkast: 4

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke