6. des
NY BOK: Med romanen «Et uoverskuelig mørke» er det 25 år siden Håvard Syvertsen debuterte. FOTO: GEIR VESTAD
 
Ubehagelig god
Hva har skjedd? Hvorfor er mobilen død, tv-en svart og det er ikke mulig å komme på nett? Og hvorfor smeller det slik?

Publisert: 02.mar.2017 07.04
Oppdatert: 02.mar.2017 07.15

Menneskene våkner til en kaotisk januarmorgen i Håvard Syvertsens foruroligende, stramme og skremmende gode undergangsroman «Et uoverskuelig mørke». Handlingen er lagt til Oslo kanskje 20-30 år fram i tid. Det smeller i firetida en mandag morgen. Etter hvert som dagslyset siver inn, blir ikke forholdene mindre uoverskuelige, snarere verre. Det brenner i Stortinget, Oslo synes å være angrepet og nye makthavere har kanskje tatt over.

I løpet av den første kaotiske tiden etter angrepet, følger romanen et knippe personer som alle prøver å forholde seg til en ny orden, eller rettere sagt unnslippe fra et komplett kaos.

mareritt

Håvard Syvertsens roman er i utgangspunktet en ganske enkel og tradisjonell dystopi; en skildring av et skremmende, marerittaktig framtidssamfunn. Grepet er velkjent; forfatteren tar fatt i illevarslende trekk som gjør seg gjeldende i dag, og forstørrer disse til et framtidig helvete. I «Et uoverskuelig mørke» synes det å være borgerkrigen som bryter løs i Norge. Linkene til dagens storpolitiske begivenheter rundt om i verden, er mange.

Men i stedet for å forklare om det som skjer, er det opplevelsene av uklarhet og uvisshet som utgjør romanens grunnstemning. Skikkelsene prøver på hver sine måter å finne seg til rette med et liv der kaoskreftene råder. Og skildringen av hovedpersonene innbyr lett til gjenkjennelse. De reagerer på uvissheten slik som sannsynligvis svært mange av oss hadde gjort.

Ute av kurs

På hver sine vis opplever hovedpersonene virkeligheten som vridd, skjev og ute av kurs. Men samtidig prøver de å finne ut av det. Og det er dobbeltheten mellom det nære hverdagslige og det skremmende og fremmede som bærer romanen. For samme hva som skjer, er menneskene opptatt av det hverdagsnære, mens katastrofen truer. Slik er det tross alt også noe fortrøstningsfullt over skildringen.

Det er mange store litterære forgjengere innen dystopi-sjangeren. Noe av det som skiller Syvertsens roman fra mange av de foregående, er at den er merkelig stillferdig og nesten tilbakeholden. Den er kort og naken, men likevel med en egen underliggende spenning. Innen sin sjanger rydder den seg rom med sin besnærende enkle hverdagsnærhet.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke