buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Forfatteren: Anne Sverdrup-Thygeson inviterer inn i insektenes forunderlige verden.Foto: Sturlason
 
Underlig verden
Visste du at en art blant svalestjertsommerfuglene har øyne på penis? Og at hunnen har øyne på baken?

Publisert: 12.apr.2018 10:46
Oppdatert: 12.apr.2018 14:22

Visste du i det hele tatt hvor lite du vet om insekter, og hvor vanvittig mye det er å vite? Da er forskeren Anne Sverdrup-Thygesens «Insektenes planet» ei bok du bør unne deg. For her er lesningen en sammenhengende nytelse fra første til siste side. Boka er ikke bare pakket med kunnskap om insektenes liv og historie, men den er like sterkt preget av gleden ved å formidle kunnskap. For forfatteren Anne Sverdrup-Thygesen legger ikke skjul på si glede ved å popularisere et vitenskapelig stoff.

Det er da også mye som skjer i norsk sakprosa for tida. Sakprosa er blitt et felt i oppsiktsvekkende framgang, og ei bok som «Insektenes planet» er blant de strålende eksemplene på hva som skjer.

Les for eksempel om bananflua, den lille svarte framtoningen som hver høst befolker frukten på kjøkkenbenken. Visste du hvor mye våre egne gener ligner på en bananflues gener? Og at forskingen som foregår på bananflua er svært nyttig for å forstå fenomener også hos mennesker. Innrøm det gjerne at tanken ikke har slått deg, har den vel?

møkkbiller

«Insektenes planet» er ei bok som kan leses og nytes fra første til siste side, Men det er også ei bok som innbyr til å gjøre mer eller mindre tilfeldige dykk i stoffet. «Å drukne i dritt» er for eksempel et spennende kapittel fra den gangen de fire første kuene og de to første oksene kom til Australia. Og det ble oppdaget at det fantes ikke biller i Australia som kunne rydde opp i møkka. Jo visst fantes det innfødte møkkbiller også, med de var oppfostret på tørr og hard pungdyrmøkk de siste millioner årene, og hadde ikke sans for oversjøisk cuisine, som forfatteren skriver. Så her måtte nye møkkbillearter på banen, og ble en suksess.

Så kan du alltids lure på om det er viktig å vite om møkkbiller. Og det er det.

insektenes planet

«For hvert menneske som lever på kloden i dag, finnes det mer enn 200 millioner insekter», heter det i innledningen. For perspektivene i denne boka er egnet til å få det til å svimle for leserne. Men selv om insektene er ufattelig mange, påpeker forfatteren at antallet går dramatisk tilbake. Mens menneskene er blitt dobbelt så mange de siste 40 årene, er antall insektindivider blitt halvert på samme tid.

Desto viktigere er økt kunnskap om insektene. For uten insektene vil mennesker og dyr dø, Det er utgangspunktet for denne boka.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat