13. des
Eirik Ildahl.
 
Vill så det holder
Eirik Ildahl er ikke snau. Det er ikke mange norske forfattere som tar sjansen på å pøse på med like mange elementer som ikke hører sammen som han. Så lander han da heller ikke alltid på beina, i tilfelle det skulle vært noe poeng.

Publisert: 03.aug.2017 07.26
Oppdatert: 03.aug.2017 07.31

Hvor går for eksempel linjen mellom en av atollene i Tuamotuarkipelet i Fransk Polynesia og den gamle fylkesmannsboligen ved Ankerskogen i Hamar?

Tja, den går egentlig ingen steder, bortsett fra i Ildahls roman «Demonen fra stjernene», som er tredje bind i den såkalte Ildahl-serien. Det er en roman der handlingen utspiller seg i litt varierende tid i Los Angeles, på ei sydhavsøy, på Paulsenkaia og i Hamar for noen år siden, som nok minner om byen som Eirik Ildahl vokste opp i.

Det starter på Melkebaren i Hamar lørdag 10. april 1965, der unge Eirik sitter med faren sin, arkitekten som hadde tegnet bygningen. Han hadde allerede da oppdaget at det «fantes en virkelighet utenfor Bondesvea», og forstått at bare reisen er lang nok, kan en finne både sjørøverskatter, spionreir og tapte sivilisasjoner.

Dermed er alt klart for en roman som toucher innom ganske ulike sjangre, fra røverromanen og science fiction til spionromanen. Og med Hamar som en slags sentral arena, og Eirik Ildahl som en slags hovedperson. Mye er morsomt, noen glimt er aldeles herlige, men etter hvert er det også som om mye blir ganske slitsomt. Utfordringen er at forfatteren tydeligvis har som program ikke å nekte seg noen ting, enten det er slappe HamKam-vitser eller minner om menneskeetere. Og eventuelle sammenhenger går kjapt tapt. Men det er gøy en god stund.

Terningkast: 3

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke