18. aug
ÅRETS VINNER: Lars Mytting, bosatt i Elverum.
 
Bokhandlerprisen til Lars Mytting
Lars Mytting får årets bokhandlerpris for romanen «Svøm med dem som drukner».

0
Publisert: 25.nov.2014 14:02
Oppdatert: 26.nov.2014 06:40

Bokhandlernes favorittroman er en storslått familiehistorie spilt ut med de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakgrunn.

Det er ansatte i bokhandlere over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker innenfor skjønn- og generell litteratur. Ti bøker var nominert til prisen. Bokhandlerprisen ble overrakt av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo.

- Hoppende glad

- Jeg er glad - julekveldsglad - for tildelingen, og da jeg fikk beskjeden var jeg ikke i stand til annet enn å hoppe rundt og si dumme ting til katten, sier en svært glad prisvinner Lars Mytting.

- Det er en særdeles gjev pris å få, siden hundrevis av erfarne lesere fra hele landet, som representerer mange smaksretninger og aldre, har sagt sin mening. Det er fint å se at en fortelling i den klassiske episke tradisjonen verdsettes, og jeg er stolt over å se romantittelen min i rekka blant tidligere prisvinnere og bøker jeg sjøl har satt høyt, sier han.

Menneskeskildringer fra bygda

«Svøm med dem som drukner» er først og fremst en poetisk roman om mennesker og menneskeskjebner. Lars Mytting skildrer bygda og mentaliteten der som ingen andre i nyere norsk litteratur. Ripsbusker, ørretnakker og grønn bjørkeskog frammanes med sanselig kraft. For ikke å snakke om jentene. Og gammelpresten med Playboy-abonnement.

Lars Mytting (1968) debuterte med romanen «Hestekrefter» i 2006. I 2010 kom «Vårofferet». Mytting har også utgitt verdenssuksessen «Hel ved», som ble trykket i 180 000 eksemplarer og oversatt til en lang rekke språk. «Svøm med dem som drukner» er blitt svært godt mottatt av kritikerne og romanen er nå kjøpt inn i Frankrike. I tillegg skal den gis ut i Tyskland, Sverige og Danmark og leses for utgivelse i et titalls andre land, deriblant Storbritannia og USA. Lars Mytting er født på Fåvang i Gudbrandsdalen.

Ti nominerte

De nominerte til Bokhandlerprisen i år var:

- Anne B. Ragde, «Jeg har et teppe i tusen farger»
- Carl Frode Tiller, «Innsirkling 3»
- Frode Granhus, «Djevelanger»
- Jan-Erik Fjell, «Rovdyret»
- Jon Michelet, «En sjøens helt: Gullgutten»
- Lars Mytting, «Svøm med dem som drukner»
- Siri Pettersen, «Råta»
- Tore Renberg, «Angrep fra alle kanter»
- Trude Teige, «Jenta som sluttet å snakke»
- Unni Lindell, «Brudekisten»

Om Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

I fjor gikk prisen til Cecilie Enger for «Mors gaver».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke