23. aug
 
Bragejuryens hederspris til Knut Faldbakken
Forfatteren Knut Faldbakken (71) er tildelt Brageprisens hederspris. - Faldbakken var blant de første som satte søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann, sier juryen.

Publisert: 28.nov.2012 19:11
Oppdatert: -

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) overrakte prisen onsdag kveld.
- Dette voksenforfatterskapet tilhører et av de lengste og mest omfangsrike i norsk samtidslitteratur, og er trolig også et av de mest leste og omdebatterte, skriver juryen i sin begrunnelse for at Faldbakken får hedersprisen.
Juryen sier at Faldbakken gjennom hele forfatterskapet har klart å holde seg aktuell og også kontroversiell.

Moderne mann

Han var også blant de første til virkelig å sette søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann, mener jurymedlemmene.
- Det seneste tiåret har han videreført mange av sine sentrale motivkretser i et rikt krimforfatterskap, heter det i begrunnelsen.
Verket “Uår” og romaner som “Insektsommer”, “Sin mors hus”, “Bryllupsreisen” og “Adams dagbok” blir trukket fram som eksempler.
- Dette er bøker som har gitt enestående bidrag til samtidslitteraturen og den offentlige samtalen, skriver juryen.

Pris for Mao

Forfatteren Lars Amund Vaage vant prisen for skjønnlitteratur med boken “Syngja”. Boken handler om en fars reaksjoner etter hvert som han må ta inn over seg at hans datter er autistisk.
- Dette er en modig roman som opphever skillet mellom forfatter og forteller, der fiksjon og kunstskriving makter å gjøre det unevnelige begripelig og det tabuisere uttalt, skriver juryen.
I gruppen sakprosa går årets Bragepris til Torbjørn Færøvik og boken “Maos rike. En lidelseshistorie”. I begrunnelsen for prisen heter det at forfatteren kombinerer omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse under Maos styre.

Barn og unge

I klassen for barne- og ungdomsbøker gikk Brageprisen til Kari Stai for “Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake”, mens ungdomsboken “Lille ekorn” av Linn T. Sunne fikk prisen i åpen klasse.
Sunne bor på Dokka og arbeider som litteraturformidler ved Oppland fylkesbibliotek. Hun vant også Brageprisen i 2007. Juryen sier at boken er en stramt komponert og presist skrevet fortelling sett fra en ung jentes ståsted.
Barneboken “Jacob og Neikob” karakteriseres av juryen som helhetlig og gjennomført ned til minste detalj. Forfatteren Kari Stai kommer fra Inderøy i Nord-Trøndelag, og hun er både forfatter, illustratør og bildekunstner. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke