18. aug
festivalsjef: Mona Pedersen leder filmfestivalen «Movies on War» i Elverum.
 
Bredt og variert
Den sjette utgaven av filmfestivalen «Movies on War» starter i Elverum 17. november, med tjuvstart dagen før.

Publisert: 15.nov.2016 21:27
Oppdatert: 15.nov.2016 23:47

I fjor ble det publikumsrekord med 2.400 besøkende. Og festivalsjef Mona Pedersen er svært godt fornøyd både med filmer og gjester på årets festival. Til sammen er det 24 ulike filmer som vises.

Offisielt åpnes festivalen torsdag av Hilde Frafjord Johnson. Hun er aktuell med boka «Den vanskelige freden», hvor hun reflekterer over sine erfaringer fra Sør-Sudan.

Pitchekonkurranse

Under åpningen skal vinneren av pitchekonkurransen kåres, det vil si en konkurranse for å få støtte til manusutvikling av den beste ideen til en spillefilm eller kinodokumentar med temaet krig og konflikt, fred og forsoning. I 2011 var det ideen som førte fram til «Kongens nei» som vant pitchekonkurransen. Til årets pitch er det ifølge Mona Pedersen rekordstor interesse med 39 påmeldte prosjekter fra hele landet, hvorav ni er plukket ut til å konkurrere om premien på 100.000 kroner fra Sparebanken Hedmark.

– Det er ikke akkurat hvert år vi kan regne med lignende gullprosjekter, men nå er tida kanskje inne til et nytt kremprosjekt, sier Mona Pedersen.

veksling

Festivalen tyvstarter onsdag, med spesialvisninger for 750 elever i ungdoms- og videregående skole, samt et festivalvorspiel i samarbeid med Glomdalsmuseet i Elverum.

– «Vi forsøker alltid å veksle mellom det historiske og det aktuelle, det internasjonale og det lokale i programmeringen, sier Mona Pedersen.

Et hovedtema i år er propaganda, forteller Mona Pedersen. Det vises filmer som omhandler både USA, Russland, Tyskland, Israel og Nord Korea.

Gjester

Blant gjestene er to tidligere nordiske utenriksministre; Jon Baldvin Hannibalsson fra Island og Thorvald Stoltenberg, som skal samtale om hvordan det var å sitte i denne posisjonen i 1991 da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Jan Erik Vold kommer for å snakke om sitt arbeid med Ruth Maiers dagbøker. Sigrun Slapgard er en av gjestene som skal kaste lys over Den spanske borgerkrigen i norsk offentlighet. Og helt fra Hanoi kommer Gerry Herman, som vil bidra med film og foredrag om bearbeidingen av Vietnamkrigen på vietnamesisk og amerikansk side.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke