17. aug
Alene: Han får hjelp ved hjelp av glimrende lyd- og lysdesign, men på scenen gjør Helge Jordal det aller meste på egen hånd.Foto: Magnus Skrede
 
Briljante Jordal med herlig soloprestasjon
I «Førstereis» loser suverene Helge Jordal salen gjennom et eksotisk eventyr i all slags vær og vind på de sju hav.

Publisert: 02.okt.2015 00:30
Oppdatert: 02.okt.2015 00:44

»Førstereis» er en minimalistisk, men allikevel gigantisk teateropplevelse som tar deg med på en reise over hele verden, og i sentrum sørger Helge Jordal for at det faktisk føles som at blir med på den lange reisen.

Forestillingen, som i utgangspunktet er produsert av Den Nationale Scene i Bergen, har sørget for en rekke fulle hus i vestlandshovedstaden, og i går var Jordal på plass i Hamar for å framføre stykket som en del av denne høstens påfølgende turné med Riksteatret.

Sjømannslivet

forestillingen tar utgangspunkt i sjøfartstiden i etterdønningene av andre verdenskrig. Martin er bare 15 år, men har allerede fått mer enn nok av tilværelsen på guttehjemmet utenfor Bergen. Den unge mannen lurer seg vekk, og mønstrer samtidig på det første skipet han finner. Med det starter en eksotisk historie, og i fortellerstolen sitter Jordal stødig som aldri før gjennom stykkets to begivenhetsrike timer. Det blir en følelsesmessig berg-og-dalbane som tar for seg hele følelsesregistret.

Mange roller

Her har skuespiller Helge Jordal først og fremst rollen som historieforteller, men det et samtidig en rolle som omfattet en rekke ulike og fargerike karakterer. Skipskapteinen, lugarkameraten, drosjesjåføren fra Bergen, hans brasilianske flamme Christina og ikke minst hovedpersonen Martin. Med ekstrem glød og entusiasme sørger Jordal for man blir glade i menneskene i dette sjømannseventyret.

Som eneste skuespiller på scenen er rollen krevende nok i seg selv, men etter onsdagens forestilling er det vanskelig å se for seg noen andre enn Jordal spille dette stykket. Dette er Jordals lekegrind, og her er han helt suveren.

Få virkemidler

Historien blir fortalt på en så overbevisende måte at man må klype seg i armen for å bli påminnet om at man faktisk er i en teatersal. Med enkle lyd- og lysmessige virkemidler får Jordal litt hjelp til å etablere de ulike miljøene, men det er skuespilleren selv som drar hele lasset.

Med «Førstereis» demonstrer Jordal for alvor at han er en sann tungvekter blant landets toppskuespillere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke