22. aug
STATUE: Katti Anker Møller er på statue også i Fredrikstad, men nå kommer hun også i Hamar. Dette bildet er fra Fredrikstad.
 
Bronsestatue reises av Katti Anker Møller
Hamar Sanitetsforening skal reise en bronsestatue av hamarkvinnen Katti Anker Møller.

Publisert: 25.sep.2012 10:35
Oppdatert: -

Det skjer til hundreårsdagen for den allmenne stemmeretten 11. juni 2013.
Statuen av Katti Anker Møller fra Hamar skal stå på Erik Jacobsens eiendom Sagatun og utformes slik at hun tar et skritt fram. I den bevegelsen fanges tanken bak statuen i et poetisk-realistisk uttrykk som passer både med det hun selv sto for og det vi ønsker at Hamar Sanitetsforening og framtidas kvinner skal stå for:
Vi skal våge å ta skritt, små eller store, som gjør en forskjell for andre og bidrar til større rettferdighet og likeverd mellom mennesker. Da må vi bruke rettighetene og stemmene våre. Takket være den allmenne stemmeretten har vi makt bak våre ord.

Født i Hamar

Katti Anker Møller (1868- 1945) ble født i Hamar. Hennes foreldre var Mix og Herman Anker.
Anker opprettet i 1864 sammen med Olaus Arvesen Norges første folkehøyskole på Sagatun i Hamar. Med bakgrunn i folkehøyskolens idealer om likeverd, rettferdighet og internasjonal solidaritet, som blant annet Sagatuns store støttespiller Bjørnstjerne Bjørnson tok til orde for i flere taler på Sagatun, tok Katti Anker Møller skrittet videre ut i idealismens og politikkens verden som nittenåring. Da kvinner fikk begrenset kommunalstemmerett i 1901 appellerte Katti til kvinnene: «Ta ordet! Engasjer dere!», noe hun selv gjorde til gagns innen den norske offentligheten. Katti Anker Møller giftet seg med en kommende stortingsmann og flyttet til Fredrikstad, senere Oslo hvor hun arbeidet utrettelig for kvinner og barns rettigheter.
Med base i Fredrikstad og i Oslo arbeidet hun aktivt for kvinner livskår og holdt ikke mindre enn 700 foredrag land og strand rundt. Hun bidro blant annet til å opprette hjem for ugifte mødre, bedre jordmorutdannelsen, og hun var drivkraft til å starte det første mødrehygienekontorene i Oslo. Hun engasjerte seg i kvinnehelsespørsmål og mente at det skulle være av glede kvinner fødte barn og ikke av tvang.
Katti Anker Møller samarbeidet med sin svoger, stortingsmann Johan Castberg, for å få de ”Castbergske barnelover” vedtatt 1915. Dette var lover som skulle sikre barn født utenfor ekteskap arverett etter faren, samt rett til å bruke farens navn. Norge ble retningsgivende for andre europeiske land i å sikre barns rettigheter.
Billedhogger Birthe Marie Løveid har laget den sittende bronseskulptur av Katti Anker Møller utenfor Fredrikstad bibliotek, samt Katti-statuetten som er Fredrikstad kommunes årlige pris til den beste utøveren av helse, miljø og sikkerhet.
Løveid skaper en unik bronseskulptur for Hamar Sanitetsforening av Katti Anker Møller i foredragsdrakten hun brukte når hun skulle framføre sine budskap i rettferdighetens og likeverdighetens navn.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke