19. aug
MILLIONPROSJEKT: Det skal brukes fem millioner kroner på kunstutsmykning av kulturhuset. FOTO: JENS ERIK JENSRUD.
 
Bruker 5 millioner på kulturhuskunst
Fire kunstinstallasjoner, til en samlet pris på 5 millioner kroner, er planen Kunstutvalget har lagt for det nye kulturhuset.

Publisert: 04.okt.2012 13:26
Oppdatert: -

- I utvalget har vi lagt spesiell vekt på begrepet «alle» som viser til kulturhusets demokratiske ambisjon om å være et inkluderende hus. Det er ønskelig at denne ambisjonen gir avtrykk i kunstprosjektene, forteller Reidun Bull-Hansen, leder av Kunstutvalget.

Utendørs kulturpassasje

Prosjektet med størst oppdragssum er kulturpassasjen i Torggata, som er kulturhusets adkomstsone. Kunstgolv utendørs har en utstrekning på cirka 9x24 meter. Her er kunstnergruppene Ingrid Falk og Gustavo Aguerre, Beret Aksnes og Vegar Moen, samt kunstnerne Gunilla Klingberg og Matias Faldbakken plukket ut til en lukket konkurranse.
- Kunstutvalget ønsker at det i golvet skal finnes elementer som kan gi assosiasjoner og tilknytning til Hamars og regionens historie, gjerne helt til den nære fortid, forteller Bull Hansen.
Hun forteller at er bevisst valg å invitere lokale kunstnere til konkurransen, og at Kunstutvalget er meget fornøyd med at Faldbakken har takket ja til å delta.
- Faldbakken er en av våre mest profilerte og etterspurte samtidskunstnere med en rekke prestisjefylte prosjekter bak seg. Han har stor gjennomføringsevne både når det gjelder sine konseptuelle installasjoner og utstillinger, og mer varige kunstprosjekter i offentlige rom. Han arbeider ofte i store dimensjoner og med et rikt utvalg av materialer og visuelle uttrykk. Dette i kombinasjon med sin oppvekst og tilknytning til Hamar er en interessant kombinasjon i konkurransesammenheng.

Bruker 750.000 på foajeen

Kunstprosjekt 2, som omfatter foajeen og publikumsarealene bak kinosalene, publikumsarealet ved toalettanlegget samt et innendørs veggmaleri på betong i 3 deler ned mot Teater Innlandets arealer, er det nest største prosjektet. På veggen ned til Teaters Innlandets prøvesal 1 ønsker kunstutvalget et monumentalt maleri direkte på vegg.
Gunvor Nervold Antonsen, Nils Erik Gjerdevik og Sverre Wyller har takket ja til å konkurrere om oppdraget. Oppdragsummen er 750.000 kroner.
- Kunstkonsulentenes har valgt malere som kan forholde seg til monumentale formater integrert i arkitektur, og som har et tydelig kunstnerisk språk preget av vitalitet og styrke og sikker fargebruk.

Tegninger til en halv million

Kunstprosjektet tredje del er «boksen» som omslutter klubbscenen, og beveger seg rundt hjørnet til cafeen og til biblioteket. Denne er også godt synlig fra utsiden av kulturhuset.'
Valget falt på hedmarkingene Inga Sætre Mona Brekke og Johannes Borchgrevink Hansen, i tillegg til Nirmal Singh Dhunsi. Oppdragssummen er en halv million kroner.
- Her ønsket vi oss kunstnere som er aktuelle på samtidskunstscenen, og kan gi oss et skråblikk.
Planen for kunstprosjekt 4, som er et temporært video- / animasjonskunstprosjekt på kulturhusets informasjonsskjermer, er ennå ikke klare. Bull Hansen forteller at et mindre antall kunstnere velges ut fra innsendt materiale til å produsere korte videoverk uten lyd. Bull Hansen opplyser om at det også kan være aktuelt å supplere med å kjøpe inn allerede eksisterende verk. Budsjettet på prosjektet er 350.000 kroner.
Kunstnerne skal levere konkurranseutkast i november/desember. Kunstutvalget er jury, og vinnerne offentliggjøres i januar/februar 2013.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke