22. aug
 
Byens janitsjarer inviterer til fest
Janitsjarmusikken i Hamar har eksistert i 160 år, og i helga vil korpsmiljøet vise at Hamar fortsatt er en ekte «janitsjarby», med en rekke konserter signert alle eksisterende korps i Hamar og Vang.

Publisert: 14.nov.2017 06:58
Oppdatert: 14.nov.2017 07:07

– Jeg skal spille til jeg blir 100 år! sier klarinettist i Hamar jente- og guttemusikkorps, Linnea Sveen Karlsen.

Linnea og resten av korpset er de nyeste tilskuddene til en stolt janitsjar-historie i Hamar, som strekker seg tilbake til 1857. Dette feires med en rekke konserter i helga som en utvidet versjon av den årlige «Triolen». 10 korps og rundt 400 musikanter vil spille i Hamar Kulturhus lørdag og søndag.

Den lange korpstradisjonen var noe Henning Børresen, med sine 45 år som undervisningsleder ved Hamar Janitsjarskole og over 30 år som dirigent, ville sette søkelys på. Dermed har det også blitt bok i samarbeid med Hamar Historielag kalt «Janitsjarbyen ved Mjøsa».

historisk

– Vi manglet en samla korpshistorie, sier Børresen, som bl.a. trekker fram hvordan Hamar stiftet både landets første veterankorps og damekorps.

30 år med Janitsjar-festival, Janitsjar-skolen, og de mange merittene til Hamar-korpsene på 50-60-og 70-tallet gir byen mye å være stolt av. Men for Børresen er det viktig å få fram at janitsjarmusikken fortsatt lever, og helgas mønstring skal bære bud om akkurat det.

øker i regionen

– Korps er viktig, og det skal vi fortsette å satse på, sier kultursjef Morten Midtlien.

Han synes framtiden ser lys ut, når man ser på den gode rekrutteringen i regionen, som til sammenligning med resten av landet faktisk er økende. Men han tror ikke kommunen gjør mer for korps her enn ellers i landet.

ildsjeler

Børresen, med sin lange fartstid i korpsbevegelsen, mener at å legge til rette for god opplæring er noe av det viktigste for å bevare korpsmiljøet. Å ansette gode instruktører som har levelige vilkår. Men korpsmiljøet må også kjenne sitt ansvar, og ildsjeler, som de som hylles i den nye boka, er like viktig i dag som før.

– Vi må være tydelige på hva vi må ha for å kunne leve. Og vi som driver på med dette må skape ringvirkninger. Vi må spille for byen! sier korps-veteranen.

Og på lørdag og søndag skal de gjøre nettopp det.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke