20. aug
sommerlig: Servering, omvisning og kulturelle tilbud er blant det man kan oppleve under «Sommer på Mjøsgårdene». Bildet er tatt på Sveinhaug et tidligere år. Foto: Erlend Sæther
 
Byr på gårdsgleder
13 gårder åpner dørene for besøkende når «Sommer på Mjøsgårdene» sparkes i gang fredag kveld.

Publisert: 07.jul.2016 22:16
Oppdatert: 07.jul.2016 22:36

Det er atter en gang klart for «Sommer på Mjøsgårdene», og i ti dager skal de ærverdige gamle gårdene tilby alt fra vandring i de økologiske solbæråkrene på Alhaug til kunstutstilling i den tidligere potetkjelleren på Sveinhaug.

– Vi vil vise fram mangfoldet på de forskjellige gårdene, som er ulike steder med autentisk innhold. Alle stedene har de siste ti åra utvikla sine smaker og sine møter med folk, forteller koordinator for Mjøsgårdene Ole Christian Tilset.

Unike gårder

Mangfold er stikkordet når de 13 gårdene rundt Mjøsa åpner dører og tun for besøkende. Her er det blant annet hagevandring på Hovelsrud, kunstnermiddag med den kjente maleren Gro Fraas på Bryhni Søndre og låveteater på Hovinsholm.

– Mjøsgårdene har et ekstraordinært tilbud i tillegg til den ordinære drifta disse dagene. Alle har et sterkt fokus på å være tilgjengelige og åpne, fortsetter Tilset.

Selv om alle gårdene har sine egne særtrekk, er det mange likheter, forteller han.

– Felles for alle Mjøsgårdene er at de formidler kunnskap og tradisjoner. Kulturarven fra storgårdene i Mjøsregionen er unik sammenligna med andre landbruksområder i Norge.

utstilling og konsert

På Lier gård serveres mat fra det italienske kjøkken kombinert med lokale råvarer. Lørdag blir det også utstillingsåpning, forteller eier Ingerine Amundsen.

– Tove Cathrine Andersen er en kunstner som ønsker å gjøre oss oppmerksomme på de små, tilsynelatende hverdagslige ting vi omgir oss med og alle vakre, små undere i naturen. Alt skildres i nydelige farger - og klokka tolv åpner vi sommerutstilling med henne for fjerde gang.

Derfra går det ikke mange timene før musikken toner utover hagen.

– Jeg har hatt en drøm om å arrangere hagekonsert på gården i ti år. Gjennom et samarbeid med RingsakerOperaen har vi fått Bernt Ola Volungholen hit, og sammen med Mjøsmusikk skal han musisere ut mot mjøslandskapet, avslutter Amundsen.

«Sommer på Mjøsgårdene» begynner fredag kveld, og varer til 17. juli.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke