22. aug
Klang: For tyske Gabriele Maria Niedermeier er klangen hovedfokus i musikken. Denne lørdagen spiller hun konserten «Midtsommerkveld» i Hamardomen.BEGGE FOTO: DAVID WILLIAM ØYNES
 
Cello, sang og klang
Gabriele Maria Niedermeier møtte HA torsdag formiddag. Hun ga en liten smakebit på gratiskonserten hun holder på lørdag.

Publisert: 19.jul.2018 19:43
Oppdatert: 19.jul.2018 20:21

Gabriele Maria Niedermeier kommer inn i glassbygget på Domkirkeodden. Hun drasser på en lilla cello-kasse og en liten tromme. Hun stanser på steingulvet blant kirkeruinene.

– Jeg har drømt om å få spille her, sier hun og titter på de store, 800 år gamle steinsøylene over henne.

Demonstrasjon i domen

Da HA møtte Niedermeier på Domkirkeodden, var det naturlig for musikeren å gi et lite innblikk i hva hun drev med.

Niedermeier stemte ned celloen sin i «naturtoner» og svingte bua mot strengen i de akustiske omgivelsene inne i glasshuset. Etter hvert begynte hun også å synge – ikke med ord, men med lyder. Det låt magisk og sjelfullt i det fantastiske lokalet, hvor Gabriele Maria Niedermeier skal spille gratiskonsert lørdag kveld.

Nidermeiers historie

– Jeg spiller intuitiv musikk. Og det som er viktig for meg er klang – at det er mange overtoner i klangen, forteller musikeren, før hun går mer i dybden.

-Jeg vokste opp i Tyskland. I en musikalsk familie. Da jeg var barn sang jeg hele tiden og jeg var alltid glad når jeg sang. Jeg lærte cello og piano, men da jeg var rundt 15 år gammel, så sluttet jeg å synge for meg selv – i klassisk musikk er det mye «riktig» og «galt».

Gabriele Maria Niedermeier forteller at det tok vekk gnisten hennes for utøvende musikk.

-Så gikk årene, jeg flyttet til Norge og begynte å jobbe her som arkitekt. Etter fem år i Norge møtte jeg veggen og ble sykmeldt, ordene til Niedermeier flyter rundt i det akustiske glassrommet.

– Så tenkte jeg «okay, da begynner jeg å meditere, slappe av inni meg og prøve å finne veien inni meg». Mens jeg mediterte laget jeg en lyd. Jeg stoppet opp for å høre fordi jeg følte det var noe med den klangen. Så begynte jeg å lytte til lydene som kom ut av kroppen min, forteller Niedermeier med innlevelse.

-Lyden var begynnelsen på en reise inn i klangens verden. Jeg begynte å eksperimentere.

Gratiskonsert

Niedermeier tar ikke inngangspenger på konserten i Hamardomen på fredag.

– Jeg vil at alle skal ha mulighet til å komme på konserten, forteller den litt alternative musikeren.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke