25. aug
Beæret: - Det er en ære, sier Henrik Martin Dahlsbakken om å få Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2018.
FOTO: Trygve Norum-Lunås
 
Dahlsbakken tildeles kulturprisen
Filmskaperen Henrik Martin Dahlsbakken fra Hamar er tildelt Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2018.

Publisert: 10.des.2018 20:33
Oppdatert: 10.des.2018 20:35

- Det er veldig stas, sier Henrik Martin Dahlsbakken om å bli tildelt Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2018. 

Hamarsingen har bemerket seg som både regissør og manusforfatter, og har gjort suksess med filmer som Å vende tilbake (2015), Sensommer (2016), En affære (2018) og kortfilmen En dag i juli (2018) om en overlevende fra Utøya.

LES OGSÅ: Premiere på Utøya-film under Hamarama

Dahlsbakken: - En ære

Kulturprisen har tidligere blitt tildelt blant annet Ole Ivars (2004), Knut Faldbakken (2005), Geirr Lystrup (2010), Therese Johaug (2012) og senest Øystein Sunde (2017).

LES OGSÅ: Øystein Sunde sier ja til kulturpris ettersom Frp ikke er i juryen

Fylkesordfører Arnfinn Nergård er glad for å kunne gi prisen til en filmskaper.

- Det er en kunstform som vi kanskje ikke har gjort nok for å anerkjenne hittil. Det er imponerende at han i så ung alder har så mye bak seg - som også er kvalitativt bra, sier Nergård.

Selv er Dahlsbakken beæret over å bli innlemmet i den profilerte gruppen av prisvinnere.

- Det er en ære. Som 29 år er jeg ydmyk over å få denne prisen, som stort sett gis til eldre veletablerte kulturpersonligheter, sier Dahlsbakken.

- Trygge omgivelser i Hedmark

Dahlsbakken kan avsløre at han på nyåret begynner innspillingen av en julefilm hvor Erlend Loe har skrevet manuset, noe kinogjengere kan se resultatet av i november 2019.

Deretter venter et prosjekt som fører ham tilbake til hjemfylket.

- Det er mye som fortsatt er hemmelig rundt det prosjektet, men jeg kan avsløre at det skal filmes nord i Hedmark, forteller Dahlsbakken.

Han mener oppveksten på Hamar og naturopplevelsene hans i Hedmark har bidratt til å forme uttrykket i filmene han skaper.

- Særlig når det gjelder tonen og lynnet i filmene. Det å være med faren min på jakt, og å dra på sykkelturer i Rondane har gjort preg, sier Dahlsbakken, som ofte foretrekker å filme i Hedmark:

- Det er viktig for framstillingen at jeg kjenner området. I Hedmark er det steder jeg kjenner og kan identifisere meg med, og omgivelser jeg føler meg trygg i, sier han.

Og selv om han har fått både oppmerksomhet og heder fra utenlandsk hold har han ingen umidelbare planer om å reise fra Norge.

- Målet mitt har aldri vært å tjene penger eller berømmelse. Det er å fortelle en historie. Så jeg kommer nok ikke til å flytte til Hollywood med det første, selv om jeg får muligheten, nei.

LES OGSÅ: Åtte navn fra Hedmark i filmer som kommer i høst

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke