23. aug
Forfatter: Lene Wold fra Hamar har skrevet bok om æresdrap – sett fra gjerningsmenns perspektiv. FOTO: Sturlason
 
De har drept for ære
Journalisten Lene Wold fra Hamar har snakket med 139 menn i Jordan som har begått æresdrap. Nå foreligger boka i form av en kraftig brannfakkel.

Publisert: 16.mar.2017 15:11
Oppdatert: 16.mar.2017 15:17

«De siste tre årene har Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far som har drept både sin mor og en av sine to døtre for å gjenopprette familiens ære». Slik presenterer Kagge forlag boka «Ære være mine døtre» med undertittel «En fars fortelling om å drepe sitt eget barn». Noe av det spesielle med boka, er at det er historien fra gjerningsmennenes perspektiv som presenteres.

I 2012 traff hun Amina, søster til Aisha, som var blitt drept av faren. Det var hennes historie som ga støtet til at Lene Wold gikk videre med stoffet. Aminas far gikk med på å fortelle sin historie og sa ja til at den skulle utgis i bokform. Senere trakk han seg fra prosjektet, blant annet fordi Amina også får uttale seg i samme bok. Men boka kommer likevel, fordi forfatteren mener at temaet er så viktig.

Vonde historier

– Mange ganger har jeg ønsket bare å kunne lukke øynene, for historien er så vonde. Men det går jo ikke. Man kan ikke vende disse kvinnene ryggen, sier Lene Wold.

Og i motsetning til forfattere flest, som oppfatter utgivelsen som avslutningen på en prosess, er det for Lene Wold bare starten.

– Det er nå det begynner, sier hun. Og er klar på at dette ikke er ei bok som er skrevet for å pynte bokhylla.

– Nå er dokumentasjonen samlet. Neste skritt er å bruke den i praksis. Mitt mål er at myndighetene en dag blir nødt til å gjøre noe med dette.

– Det spørs om jeg slipper inn i Jordan igjen. Men boka er allerede solgt til andre land, forhåpentlig blir det også en utgivelse på arabisk, sier hun.

Sint på urettferdighet

– Jeg har helt fra jeg var liten vært opptatt av rettferdighet, og sint over urettferdighet, sier hun. Samfunnsengasjementet førte til at hun tidligere jobbet frivillig for Amnesty. Etter videregående skole i Hamar gikk hun på folkehøgskole og ble med til India. Det var et første møte med urettferdighet, sier hun.

– Da så jeg også at vi her til lands har fått en sjelden gavepakke. Og vi kan bare ikke lukke øynene for det som skje andre steder, samme hvor ubehagelig det må være.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Hijab: – Jeg har flere ganger sett meg nødt til å bruke hijab i møte med imamer, informanter og konservative, sier Lene Wold.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke