25. aug
 
Debuterer med film
For ett år siden ble Mathias Eek (19)plukket ut som ett av 15 Amandus-talenter her i landet. Nå er han ferdig med sin første kortfilm. Se teaseren her.

Publisert: 27.mar.2015 17:12
Oppdatert: 28.mar.2015 12:32

Filmen er klar for visning under årets Amandusfestival. Også kinopublikumet under Hamarama i Hamar vil få anledning til å se Mathias Eeks første fiksjonsfilm.

– Jeg har gjort mange prosjekter tidligere, men det har stort sett vært kommersielle prosjekter. Kortfilm og spillefilm er det jeg virkelig brenner for. Det er dette jeg har lyst til å drive med, sier Eek.

Debutfilmen heter «Xenophobia». Filmen handler om et møte mellom en eldre dame og en innvandrer. Den er spilt inn ved Stange kirke og på sykehuset i Hamar. Den eldre damen spilles av Ragnhild Mykleseth fra Festivitetsteatret. Patrick Finzi fra Norsk skuespillerinstitutt spiller innvandreren.

nyutdannet mediegrafiker

Eek er nyutdannet mediegrafiker. Han tok svennebrev i fjor, etter å ha vært utplassert hos Scootr reklamebyrå i Hamar. Nå fullfører han videregående skole med et påbygningsår. Neste år håper han å kunne begynne på filmskole.

– Jeg knyttet mange kontakter i løpet av min tid på Scootr. Jeg ble blant annet kjent med fotografen jeg har brukt på kortfilmen min, Øyvind Saugerud, og flere andre jeg har jobbet med i etterkant. Det var et uvurderlig år. Jeg holder fortsatt kontakten med Claus Morten Pedersen, som var min mentor i bedriften.

Debutkortfilmen har kostet opp mot 30.000 kroner å lage. Alt har gått til produksjonen. Filmen er støttet av Østnorsk filmsenter, som også har bistått med veiledning.

– Det var veldig gøy å få innvilget støtte til filmen. Filmproduksjon er omfattende. Det er teamarbeid. Gjennom støtten fikk jeg mulighet til å heve produksjonskvaliteten. Jeg kunne blant annet leie inn erfarne filmfolk til rollene som fotograf, lyddesigner og colorist, sier Eek.

VISES PÅ HAMAR KINO

Listen over lokale bidragsytere er lang. Blant annet har Mathias Eek hatt med seg Karoline Sødal og Øyvind Martinsen, samarbeidspartnerne fra Frame Film AS.

– Jeg er veldig fornøyd med sluttresultatet, og håper at det er blitt en film som kan få folk til å tenke, sier Mathias Eek.

I forbindelse med fjorårets Amandus-festival, var Eek på workshopen Amandus talent en uke. Han ble kjent med andre filmskapere. I etterkant skrev han manus til kortfilmen. Under årets festival, i slutten av mars, skal filmen vises. «Xenophobia» er sendt til diverse andre filmfestivalen også.

Den lokale premieren blir på Hamar kino, under Hamarama-festivalen i midten av april.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke