25. aug
BORDEAUX-SLIPP: Butikksjef Martin Lillemæhlum konstaterer at vi kjøper stadig mer dyr vin på polet i Hamar.Foto: Trond Lillebo
 
Den dyreste flaska
Ei flaske Chateau Petrus ble torsdag morgen solgt for 7.800 kroner på Vinmonopolet i Hamar. Ei så dyr vinflaske er aldri blitt solgt her før.

Publisert: 07.des.2014 08:44
Oppdatert: 07.des.2014 08:47

En kunde hadde stilt seg i kø klokka åtte torsdag morgen. Han var først i køa, og først til flaska. For Hamar-polet hadde bare ei til rådighet fra akkurat denne superprodusenten, da årets Bordeaux-slipp på spesialpolene startet. Men det var mye annet som også gikk unna; ifølge butikksjef Martin Lillemæhlum ble det i løpet av én dag solgt Bordeaux-viner for 100.000 kroner.

- Det er ikke akkurat vanlig for en torsdag, som Lillemæhlum sier.Etter at Hamar-polet ble med i spesialpol-ordningen, som omfatter sju polutsalg, er det faste slipp av spesialviner seks ganger i året, og Bordeaux-slippet har både i år og i fjor vært det mest ettertraktede. I år var det ikke like ville tilstander som i fjor på åpningsdagen, men det ble ny rekord for en enkelt flaske.

SNITTPRISEN Øker

- Det er helt klart at vi selger mye mer dyre viner enn tidligere, sier Martin Lillemæhlum.

- Riktig nok ligger snittprisen pr. flaske fortsatt på 150 kroner, og den kryper bare sakte oppover. Men ser vi på viner som koster over 300 kroner, har vi hatt en økning på over 20 prosent det siste året.- Samtidig er det klart at vi har mistet litt i det rimeligste sjiktet. Men mye ligger fortsatt rundt hundrelappen. Så de dyre vinene fra spesialslippene er mer krydderet på alt det andre. Og det at vi på Hamar også får tilgang til en vin som Chateau Petrus, er et krydder vi aldri før har hatt muligheten til å tilby.

blitt hobby

- Jeg er ikke en av dem som er villig til å legge i 2000 kroner for ei flaske. Jeg er i hvert fall ikke der ennå, sier Tor Håvard Reinvik Helseth, opprinnelig fra Koppang, som nå studerer i Hamar.

Men han har merket at han er mer villig til å betale mer for gode viner.- Det startet med interesse, som nå er blitt hobby, sier han.Og så blir det vinskap, og kanskje et til, og enda et.- Jeg var her på torsdag og handlet litt også, men fant ut at jeg måtte ta en tur til. Jeg prøver å bygge meg opp en samling, sier han.- For dette er jo viner som kan ligge i veldig mange år.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke