25. aug
 
Den gode julefølelsen
Konserten «Julenatt» klarte å være underholdende, uten å gå i klisjéfellen. Og den holdt et overraskende høyt musikalsk nivå.

Publisert: 02.des.2018 22:24
Oppdatert: 03.des.2018 10:42

Jeg må innrømme at jeg alltid er litt skeptisk mot slike kommersielle opplegg: «Julenatt» skal gjennomføre nesten 50 konserten i løpte av de siste fire ukene før jul. Kanskje artistene går lei i løpet av perioden, men søndag var det ingen tegn til det.

Tvert imot, de leverte stort sett fra øverste hylle og med god innlevelse. Bortsett fra noen obligatoriske julemedlyer, leverte gjengen fine arrangementer med god en del overraskelser.

Damenes aften

Det var damene som førte an, for Rita Eriksen, som var valgt som kvinnelig gjest i år, var den som gjorde størst inntrykk. Det var ikke en eneste sang hun ikke framførte med sjel og innlevelse, og hennes «O helga natt» var et kunststykke uten like. Maken til tett energi og kraft, og samtidig en inderlighet, skal en se lenge etter.

Eriksen presterte om kapp med Frøydis Grorud. Det var hun som fargela sangene med enten saxofon eller fløyte, og de myke, deilige linjene løftet hver prestasjon enda noen hakk.

Det var likevel Grorud som sto for kveldens høydepunkt, da hun framførte salmen «O Kom O kom Immanuel», på fløyte, eller rettere sagt: på tryllefløyte. Hun fikk nemlig fram ukjente klanger, ved å synge og spille samtidig, godt hjulpet av ekkoeffekter, og en mystisk rytmikk ved å slå på fløyten. Her viste hun å utnytte både instrumentet og kirkerommet til fulle, noe som bare en toppmusiker kan prestere. En utrolig spennende musikalsk opplevelse!

Bra planlagt

Sangenes akkompagnement var variert, og særlig Dag Vagle på bouzouki bidro til nydelige fargeklanger. Vagle fikk faktisk synge også: den tsjekkiske sangen fra «Tre nøtter til Askepott». Det ble noe surrealistisk over innslaget, til og med Trond Lien på keyboards måtte bare smile lurt.

Selv om popklangen i stemmen til Gaute Ormåsen ikke passet til alle innslag (i hvert fall ikke «Ave Maria») viste også han en inderlighet, på lik linje med Christian Ingebrigtsen.

Ensemblet som helhet klarte å trykke på de riktige knappene. Musikken ble variert med underholdende småprat, og selv om alt var nøye planlagt, så fungerte det. Stemningen ble dermed aldri stivt, men ledet publikum, inkludert undertegnede, inn i en vakker og vennlig julestemning.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke