23. aug
Nasjonalballetten UNG: Kommer til Hamar lørdag for å feire.
 
De som var på opera i Hamar i 1958 får gratis billett
Da Den Norske Opera åpnet i 1958, sørget Kirsten Flagstad - landets første operasjef – for at det skjedde i Hamar. Når 10-årsjubileet for det nye operahuset nå skal feires med en jubileumsforestilling, er Hamar igjen et av spillestedene. Noen får gratis billett.

Publisert: 09.apr.2018 15:22
Oppdatert: 09.apr.2018 16:02

Den Norske Opera & Ballet feirer jubileet ved å sende framtidens dansere på turné. I Hamar kulturhus lørdag 14. april vil Nasjonalballetten UNG presentere 16 unge dansere i fem balletter, med de største norske og internasjonale talentene samlet i ett kompani.

Anledningen er at både Operahuset i Oslo og Den Norske Opera & Ballett har jubileumsår i år. Operahuset blir 10 år, mens Den Norske Opera & Ballett blir 60. Og Hamar er ikke uten grunn valgt som et av spillestedene.

– Det var her det hele startet, sier Mocci Ryen, programansvarlig ved Hamar kulturhus.

– Derfor vil kulturhuset også feire ekstra, og lager en minidansefestival i dagene før Nasjonalballetten kommer. Her blir det workshops, dance-battle og flere danseforestillinger, i samarbeid med Ps: Dance og Teater Innlandet, legger Ryen til.

Folkets eiendom

«Når vi åpner med en forestilling utenfor Oslo, så er det for å markere at Den Norske Opera er hele folkets eiendom.»

Slik forklarte Kirsten Fagstad valget av Hamar som premièrested for Den Norske Operas første forestilling, som var en sammensatt ballettforestilling. Det var søndag 2. november 1958 det skjedde. Og hovedstadsavisene beklaget seg fælt over valget av Hamar som spillested.

I Hamar ble det også bemerket at en eller annen fra Hamar kommune kunne ha vist at de var oppmerksomme på at det var nasjonal kulturhistorie som ble skapt denne kvelden.

Og de var ikke de eneste som manglet. Da HAs journalist skulle være sosietetsreporter, fant han ikke flere kjendiser enn sine journalistkolleger fra Oslo-pressen.

10 Fribilletter

Men kanskje DU var på åpningsforestillingen med Den Norske Opera i Hamar Teater høsten 1958? Nå har Kulturhuset satt til side 10 billetter, en til hver av dem de klarer å spore opp som var til stede den dagen. Kulturhuset eller Flagstadmuseet kan kontaktes av folk som var til stede.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Åpningsforestilling: 2. november 1958 hadde Den Norske Opera sin første forestilling, som skjedde i Hamar Teater. Foto: Kirsten Flagstad Museum/ANNO
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke