22. aug
 
Den norske Oscar-kortlisten er klar
Henrik Martin Dahlsbakken fra Hamar er aktuell for Oscar.

0
Publisert: 27.aug.2015 11:38
Oppdatert: 27.aug.2015 11:45

Kortlisten over de tre norske langfilmene som er aktuelle Oscar-kandidater, er klar.

De tre er "Å vende tilbake" (Henrik Martin Dahlsbakken), "De nærmeste" (Anne Sewitsky) og "Bølgen" (Roar Uthaug). En av disse har dermed muligheten til å være med og konkurrere om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. I alt 21 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten.

Tidligere norske filmer som er blitt Oscar-nominert, er "Kon-Tiki" (2013), "Elling" (2001), "Søndagsengler" (1996), "Veiviseren" (1987) og "Ni Liv" (1957).

Den norske Oscar-komiteen avgjør hvilken film som innstilles. Komiteen kommer først fram til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 2. september.

Fra 1. oktober vurderes de ikke-engelskspråklige filmene av det amerikanske filmakademiet, før de velger ut seks av dem til sin kortliste. Deretter legger en eksekutivkomité til ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer.

En komité på østkysten og en på vestkysten av USA ser deretter de ni produksjonene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar neste år og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 28. februar. (©NTB)


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke